Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Naftna korporacija British Petrol objavila je u utorak da je udvostručila količinu nafte koju prikuplja iz svoje otvorene bušotine u Meksičkom zaljevu, ispred obale Louisiane, na oko 2.000 barela dnevno.


Oko dvije petine nafte koja izlazi iz puknutog cjevovoda bušotine Deepewater Horizon, hvata se u cijev promjera 10 cm koja je u nedjelju umetnuta u puknuti cjevovod bušotine, objavio je BP. Britanska kompanija u ponedjeljak je objavila da prikuplja oko 1.000 od 5.000 barela koji svakodnevno, već tri tjedna, istječu iz bušotine na dubini od 1.500 metara, nakon eksplozije i potonuća naftne platforme. Nafta se crpi u tanker iznad bušotine, a s njom pomiješani zemni plin izgara na baklji. Doug Suttles, glavni operativni direktor BP-a za istraživanje i proizvodnju, izjavio je da tvrtka 'pažljivo i polako' nastoji povećati količinu nafte koja se prikuplja iz bušotine.

Vezani članci Slika nije dostupna Direktor BP-a Tony Hayward napušta dužnost 1. listopada Slika nije dostupna BP naredio radnicima da buše brže, jer oni gube novac

>> VIDEO: Prvi uspjesi u skupljanju nafte u Meksičkom zaljevu

BP je također objavio da je do sada potrošio 625 milijuna dolara kao odgovor na naftnu mrlju, stvorenu nakon potonuća platforme Deepwater Horizon 20. travnja. U eksploziji i požaru koji je prethodio potonuću, poginulo je 11 članova posade. Najmanje 94.000 barela isteklo je u vode Meksičkog zaljeva od havarije na platformi. Izvršni direktor BP-a Tony Hayward izjavio je u ponedjeljak da će utjecaj izlijevanja nafte na okoliš vjerojatno biti 'vrlo, vrlo skroman'. U intervjuu za TV mrežu Sky News, on je rekao da je tvrtka 'ostvarila velik napredak', ustvrdivši da je suradnja BP-a i američkih državnih vlasti 'školski primjer' reakcije na slične nesreće. Američke TV mreže u utorak izvješćuju kako postoji opasnost da Golfska struja ponese dijelove naftne mrlje iz Meksičkog zaljeva prema obalama Floride i otočja Key West, koje se pruža južno od Floridskog poluotoka i jedno je od najposjećenijih turističkih odredišta u tom dijelu SAD-a. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju