Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Povijesna sramota'

Crkva zbog duga završila na dražbi: Hoće li itko ponuditi 1,7 milijuna eura?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vjernici iz mariborskog prigradskog naselja zbog prodaje crkve mise slušaju u improviziranoj sobi u prostorima mjesne zajednice.

Moderna crkva koja je uz brojne donacije i priloge mještana 2008. godine sagrađena u mariborskom prigradskom naselju Košaki bit će prodana na dražbi, a prvi rok za prodaju zakazan je za 9. svibnja.

Pročitajte i ovo Čuvari Kristova groba Velika tradicija U Betini se održava običaj čuvanja Kristova groba: Pazi se na svaki detalj, a biti dio toga posebna je čast Fra Stjepan Brčina Opleo i po muškarcima VIDEO Pogledajte govor franjevca: "Ona od sebe napravi mačku idola da pola sela trči za njom. Dečki, važno je da ste oprezni, da vam se svašta ne podvali"

'Kad mi je poštar predao obavijest o dražbi bio sam zapreprepašten, morao sam sjesti na stolac i duboko udahnuti da dođem k sebi', rekao je župnik župe Košaki Igor Novak za televizijsku postaju A-kanal.

Dok se ne vidi kako će biti s prodajom crkve i hoće li je otkupiti netko sklon mariborskoj nadbiskupiji koju terete dugovi njenih posrnulih financijskih fondova, vjernici župe Košaki slušaju mise u improviziranoj sobi u prostorima mjesne zajednice i tuže se na nemilosrdnost banaka-vjerovnica koje ne vode računa o tome da su vjernici za crkvu poklonili zemljište i pomogli gradnji besplatnim radovima.

'Ovo je katastrofa i povijesna sramota', rekao je za A-kanal župljanin Jože Križan.

Dug od više stotina milijuna eura

Župnik Košaka Igor Novak tvrdi da je od samoga početka dogovaranja o financiranju gradnje crkve s tadašnjim građevinskim divom SCT - koji je kasnije otišao u stečaj - osjećao da će vjernici biti prevareni.

SCT je naime najprije usmeno pristao da 646.000 svojih potraživanja podmiri tako da u zamjenu dobije jedan hektar crkvenog zemljišta na drugoj lokaciji, ali je kasnije usmeni dogovor opozvao.

Sada su se u sve umiješale banke kojima SCT, ali i mariborska nadbiskupija duguju više stotina milijuna eura, pa crkvu prodaju na dražbi.

Prva je draža sazvana za 9. svibnja, ali je malo nade da će već tada za novu i modernu, ali još ne sasvim opremljenu crkvu, ponuditi 1,7 milijuna eura. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene