Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripremali se godinama

Japanski mafijaški bos pao u velikoj akciji, njegova smrtonosna pošiljka mogla je promijeniti svijet: "Jezivo je zamisliti posljedice..."

Takeshi Ebisawa
Takeshi Ebisawa US District Court for the Southern District of New York
Aktualno Galerija Takeshi Ebisawa Takeshi Ebisawa Foto: US District Court for the Southern District of New York Zaplijenjeni uranij i plutonij - 2 Zaplijenjeni uranij i plutonij - 2 Foto: US District Court for the Southern District of New York Zaplijenjeni uranij i plutonij - 3 Zaplijenjeni uranij i plutonij - 3 Foto: US District Court for the Southern District of New York Zaplijenjeni uranij i plutonij - 4 Zaplijenjeni uranij i plutonij - 4 Foto: US District Court for the Southern District of New York +0 Zaplijenjeni uranij i plutonij - 1 Galerija 1/5 >>
Član Yakuze optužen je za krijumčarenje uranija i plutonija, a vjerovao je da će biti prebačeni u Iran kako bi se izradila nuklearna bomba.

Član japanske mafije optužen je za krijumčarenje radioaktivnih materijala. Kako se navodi, 60-godišnji Takeshi Ebisawa pokušao je prodati uranij i plutonij za koje je vjerovao da će biti prebačeni u Iran za izradu nuklearne bombe.

Osim toga, Ebisawa je policiji poznat od ranije. Naime, 2022. godine optužen je za posjedovanje droge i oružja, a nakon ovog incidenta prijeti mu doživotna zatvorska kazna.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Kad nema ljubavi Udarili Putina gdje ga najviše boli i narušili dobre odnose: "Ne žele riskirati, mogu izgubiti puno više od Rusije"

Član japanske kriminalne organizacije Yakuze, trenutačno se nalazi u zatvoru u Brooklynu, a kako navode američke vlasti, Ebisawa i njegovi suradnici na Tajlandu su američkom tajnom agentu pokazali uzorke nuklearnih materijala.

Američki tajni agent predstavio im se kao trgovac drogom i oružjem koji je blisko povezan s iranskim generalom, na što su oni i nasjeli.

Tajlandske vlasti zaplijenile su uzorke koji stigli iz Mjanmara te su ih predali američkim istražiteljima koji su potvrdili da materijali sadrže uranij i plutonij, piše BBC.

Ebisawa je s agentom bio u kontaktu od veljače 2020. godine kada mu je u šifriranoj komunikaciji pokušao objasniti da uranij nije dobar za zdravlje.

Pročitajte i ovo Dalija Orešković i Majda Burić između Orešković i HDZ-a VIDEO Obračun u Saboru: "Mislite li da su branitelji za to ginuli, bando lopovska? I moji su roditelji glasali za HDZ, neka im Bog oprosti"

Kasnije je u rujnu iste godine agentu poslao pismo s nazivom rudarske tvrtke te mu ponudio prodaju 50 tona uranija i torija za 6,85 milijuna dolara, a svojoj ponudi priložio je i fotografije s Geigerovim brojačem, koji se koristi za mjerenje razine radijacije.

Usto, tužitelji tvrde da je Ebisawa pokušao nabaviti velike količine oružja za pobunjeničku skupinu u Mjanmaru.

"Jezivo je zamisliti posljedice da su ovi napori uspjeli, svi koji krijumčare takve materijale i prijete američkoj nacionalnoj sigurnosti i međunarodnoj stabilnosti, odgovarat će ministarstvu pravosuđa", rekao je Matthew G. Olden, pomoćnik državnog odvjetnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene