Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prednost u anketama

Britanska oporba želi nove pregovore s EU-om: "Odbijam prihvatiti da ne možemo učiniti da to funkcionira"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Šef britanske oporbe rekao je da će njegova stranka tražiti značajnu reviziju sporazuma o Brexitu ako bude izabrana na sljedećim općim izborima.

Čelnik laburista, britanske oporbene stranke, Keir Starmer otkrio je da želi bliže trgovinske odnose s EU-om nakon Brexita. Tvrdi da je to njegova odgovornost prema budućim generacijama.

"Gotovo svi priznaju da dogovor bivšeg premijera Ujedinjenog Kraljevstva Borisa Johnsona nije dobar - previše je tanak", rekao je Starmer za Financial Times na Globalnom akcijskom summitu o napretku u Kanadi i dodao: "Pokušat ćemo postići mnogo bolji dogovor za UK."

Čelnik oporbe je međutim isključio ponovno pridruživanje EU, carinsku uniju i jedinstveno tržište.

Pročitajte i ovo Sarajevo Tower Na zadatku? Plaćeni ubojice iz Srbije unajmili više stanova na vrhu luksuznog nebodera: Kada su otkriveni, nastalo je opsadno stanje

Sporazum o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a, koji je stupio na snagu u veljači 2020., treba se obnoviti 2025. Prije toga, Ujedinjeno Kraljevstvo bi trebalo održati nacionalne izbore na kojima bi Starmerova stranka mogla doći na vlast.

Starmer - koji je kritiziran jer nije ponudio jasan politički program - rekao je da se mora moći postići više u novom sporazumu, koji pokriva poslovanje, usluge, sigurnost, inovacije, istraživanje i druga područja.

Pročitajte i ovo Davor Šušković - 5 Kuhar s balkona Doktor znanosti s diplomom FER-a dao otkaz kako bi pekao roštilj: "To je takvo olakšanje"

Ne zna se je li Bruxelles spreman ponovno pregovarati s Londonom.

Ankete stavljaju Laburističku stranku lijevog centra ispred vladajućih konzervativaca, a Ujedinjeno Kraljevstvo treba održati izbore najkasnije do siječnja 2025.

"Moramo učiniti da sistem funkcionira", rekao je Starmer za FT. "To nije pitanje povratka u EU, ali odbijam prihvatiti da ne možemo učiniti da to funkcionira."

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene