Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OSUĐEN NA SMRT

Bostonski bombaš svima se smijao, a potom ispričao: 'Žao mi je zbog života koje sam uzeo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bostonski napadač Džohar Carnajev, kojeg je srijedu američki sud osudio na smrtnu kaznu, ispričao se žrtavama.

"Želio bih se ispričati žrtvama, preživjelima", rekao je. "Žao mi je zbog života koje sam uzeo, zbog patnji, šteta koje sam počinio", rekao je mladi musliman čečenskog podrijetla i dodao da se nada Božjoj milosti za sebe, brata i obitelj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zanijekao krivnju Bombaš na sudu obitelji SLAO POLJUPCE, žrtve nije ni pogledao! Slika nije dostupna Počinje suđenje Bostonski bombaš izlazi pred sud: Licem u lice s obiteljima poginulih i oskaćenih

To je bilo prvi javni istup Džohara Carnajeva nakon atentata 15. travnja 2013. u kojima su tri osobe ubijene i 264 ranjeno, među kojima je 17 izgubilo udove. Zatim ga je sudac George O'Toole osudio na smrt.

Bostonski atentator: 6 godina zatvora za pomagača

Atentati u Bostonu, koje su izveli Džohar i stariji brat Tamerlan Carnajev, ubijen četiri dana kasnije, najkrvaviji su nakon 11. rujna u SAD-u.

Dvije bombe kućne izrade eksplodirale su na ciljnoj crti i taj popularan događaj pretvorile u krvoproliće. Sudac je u srijedu također osudio Carnajeva na doživotni zatvor za duge optužbe.

Porotnici su u svibnju vijećali 14 sati prije donošenja jednoglasne odluke o smrtnoj kazni, prvom slučaju u državi Massachusetts od 2004. Smrtna kazna ondje nije izrečena na razini državnih sudova od 1984.

Tijekom suđenja na kojem su žrtve njegova terorističkog napada, davale emotivne iskaze, Carnajev se smijao i zbijao šale.

Bliske osobe 29-godišnje Krystle Campbell, koja je poginula u napadu 2013., otvorile su seriju emotivnih svjedočanstava na saslušanju na kojem je najavljeno najmanje tridesetak ljudi, prenosi Sky news.

'Krenuo si pogrešnim putem. Znam da je život težak, no izbori koje si ti napravio su dostojni prezira i odvratno je što si napravio mojoj kćeri. Drago nam je da nisi ozlijedio nikog drugog', rekli su na sudu roditelji Krystle Campbell.

'Uništio si brojne živote taj dan. Tvoji su te prijatelji napustili. Umrijet ćeš sam u zatvoru', rekla je Krystlina prijateljica.

Carnajev je osuđen prema svih 30 točaka optužnice još u travnju i svibnju, a porota ga je osudila na smrt injekcijom. Sudac George O'Toole i formalno mu je izrekao kaznu, ali Carnajev je ipak iskoristio pravo obraćanja sudu te je, nakon neprimjerenog cerekanja izrekao ispriku svojim žrtvama.

Roditelji ubijenog 8-godišnjeg Martina Richarda, Bill i Denise, također su bili na saslušanju, ali umjesto smrtne zahtijevali su kaznu doživotnog zatvora za ubojicu svog sina kako bi imao vremena razmisliti o svemu.

Cijelo vrijeme tijekom saslušanja žrtava, Carnajev je gledao u pod.

'Ne znam što me čini sretnom više. Postoji praznina koju ne mogu ispuniti. Uzeo je Seana od mene, ali uzeo je i dio mene od mene. Svaki put kad sam ljuta sam bijesna. Kada osjećam veselje, plačem, jer je tako rijetko. On je pljuvačka u lice američkog sna', kazala je sestra ubijenog policajca Sean Colliera.

Brojne su žrtve napale Carnajeva tijekom saslušanja, no on se nije obazirao.

Neposredno prije saslušanja ispred sudnice se skupila grupa prosvjednika protiv smrtne kazne. Međutim, sudac je obvezatan dati najstrožu kaznu prema prijedlogu porote u svibnju. Očekuje se da će Carnajev podnijeti žalbu.

U bombaškom napadu Džohara i njegova pokojnog brata Tamerlana, poginulo je troje ljudi i ozlijeđeno više od 260 od kojih je 18 izgubilo noge. Braća su ubila i policajca te bježali vlastima danima nakon napada. Kao motiv napada braća su navela američke vojne akcije u muslimanskim zemljama. (Hina/M.G.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene