Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog ometanja pravosuđa

Bostonski atentator: 6 godina zatvora za pomagača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijatelj atentatora na bostonskom maratonu 2013. Džohara Carnajeva, Dias Kadirbajev, osuđen je u utorak na šestogodišnju zatvorsku kaznu zbog ometanja pravosuđa.

Kazahstanac Kadirbajev (21) jedan je od trojice prijatelja Džohara Carnajeva koji su otišli u njegovu sobu u studentskom domu nakon što je FBI objavio slike osumnjičenih, nekoliko sati nakon atenata.

Pročitajte i ovo Boston pod vodom (Screenshot Reuetrs) "Ciklonska bomba" Ekstremno vrijeme: Temperature minus 35, Boston pod metar vode, spektakl na Niagarinim slapovima Bernard Law (Foto: AFP) Nikad nije odgovarao Umro kardinal koji je postao simbol velikog crkvenog skandala

S još jednim prijateljem pokušao je sakriti Carnajevljevu torbu i računalo kako bi ga zaštitio dok je bio u bijegu, rekli su tužitelji. Carnajev je poslao SMS prijateljima: "Idite u moju sobu i uzmite ono što se tamo nalazi".

'Slomili' se da za njega dobiju smrtnu kaznu, ali obitelji žrtava su nezadovoljne

U torbi se nalazio pribor za vatromet, čiji prah je korišten u izradi dviju bombi koje su eksplodirale blizu ciljne linije maratona u Bostonu 15. travnja 2013. pri čemu su tri osobe poginule a 264 je ranjeno.

FBI je pronašao torbu tjedan dana kasnije. Tužitelji su precizirali da je 30 agenata pretraživalo smeće dva dana dok ju nsiu našli. Dias Kadirbajev je u kolovozu prošle godine priznao odgovornost za ometanje istrage.

Džohara Carnajeva je u svibnju na smrt osudila porota koja ga je proglasila odgovornim za atentate 2013. Njegovog starijeg brata Tamerlana, (26), policija je ubila nekoliko dana nakon atentata. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene