Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slijedi sučeljavanje

U drugi krug predsjedničkih izbora u Češkoj idu bivši premijer i bivši general

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Bivši premijer Andrej Babiš i bivši general Petr Pavel sučelit će se 27. i 28. siječnja u drugom krugu predsjedničkih izbora u Češkoj. 

Bivši premijer Andrej Babiš je u prvom krugu predsjedničkih izbora osvojio 36,72 posto glasova, bivši general Petr Pavel 33,73 posto, dok je ekonomistica Danuše Nerudova bila treća s 13,79 posto nakon prebrojanih 80 posto glasova, objavio je Češki statistički ured. 

Predsjednička funkcija nema izvršne ovlasti, ali češki predsjednici imaju značajnu ulogu u imenovanju premijera, ustavnih sudaca, čelnika središnje banke te imaju pravo jednom vratiti zakon parlamentu. Imaju ograničene ovlasti u vanjskoj politici i zapovjednici su vojske.

Pročitajte i ovo Prosvjednici protiv Putinove mobilizacije OSPORAVA IM PRAVO NA AZIL Češki šef diplomacije: "Nećemo pružati utočište Rusima koji bježe zbog mobilizacije"

Prema procjenama analitičara uoči izbora, koji god kandidat pobijedi bit će više prozapadno orijentiran od Zemana koji je promicao čvršće odnose s Kinom i, sve do invazije na Ukrajinu prošle godine, s Rusijom. 

U predizbornim anketama vodili su Pavel i Babiš, a u drugom krugu se između njih dvojice daje blaga prednost Pavelu. Pravo glasa ima 8,3 milijuna glasača, a drugi krug izbora očekuje se za dva tjedna. 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene