Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjaci su zabrinuti

Alarmantno stanje u Francuskoj: Porastao broj slučajeva jedne od najstarijih spolno prenosivih bolesti

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U posljednjih nekoliko godina Francuska je doživjela nagli porast spolno prenosivih bolesti, ali postoji jedna posebno koja raste alarmantnom brzinom - sifilis.

Zbog stalne borbe protiv HIV-a sifilis je dugo bio potisnut na drugo mjesto i o njemu se manje govorilo u francuskoj javnozdravstvenoj politici. U međuvremenu je eksplodirao broj slučajeva sifilisa, porastao je za 110 posto između 2020. i 2022. godine.

Prema izvješću koje je u prosincu objavilo francusko zdravstveno tijelo Santé Publique, spolno prenosive bakterijske infekcije (klamidija, gonoreja i sifilis, za razliku od HIV-a, koji je virus) naglo su porasle u kontinentalnoj Francuskoj između 2020. i 2022. godine.

Iako je klamidija i dalje najčešća spolno prenosiva infekcija, stručnjaci su zabrinuti zbog naglog porasta slučajeva sifilisa. Broj gonokoknih infekcija skočio je u dvije godine za 91 posto (44 slučaja na 100.000 stanovnika), dok je sifilis skočio za 110 posto, na 21 slučaj na 100.000 stanovnika, prenosi France 24

Zašto se to događa?

Liječnici kažu da je djelomično kriv znanstveni napredak, posebice u borbi protiv HIV-a. "Ljudi se sve manje štite, djelomično zato što se više ne boje AIDS-a, jer znanstveni napredak znači da je sada moguće voditi nekompliciran život čak i ako imate HIV", objasnio je Pierre Tattevin, voditelj Infektivnog odjela za bolesti Sveučilišne bolnice Rennes. 

Pročitajte i ovo Riječki karneval Filmski scenarij Nevjerojatan plan za bijeg iz zatvora u Rijeci: Iskopali tunel, htjeli se izgubiti među maškarama

Postoji još jedan razlog za nagli porast sifilisa. "Postalo je iznimno lako pronaći seksualne partnere preko aplikacija za upoznavanje. Povećavate broj partnera, a da ne znate tko su, kakve su im navike ili kakva je njihova seksualna povijest", rekao je Stahl, koji također predsjeda Francuskim društvom za zarazne bolesti (SPILF).

Veliki rizik za trudnice

Strah javnosti od sifilisa smanjio se u posljednjih pola stoljeća zahvaljujući sigurnom i vrlo učinkovitom liječenju antibioticima.

"To je, naravno, lijek, a nakon što se bolest izliječi, nema daljnjih učinaka ili komplikacija ako se infekcija brzo otkrije", rekao je Stahl.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović bura oko izbora ne jenjava Oglasio se Milanović: "Što skriva Andrej Plenković kada je u DORH doveo Turudića?"

Sifilis je, ako se ne liječi, vrlo ozbiljna bolest. Može oštetiti srce, mozak i vid, a može ići tako daleko da uzrokuje gluhoću i paralizu. Infekcija tijekom trudnoće može dovesti do pobačaja ili mrtvorođenčeta. Djeca koja prežive do rođenja također mogu imati problema s vidom ili sluhom i kašnjenjem u razvoju.

Dok je broj slučajeva sifilisa samo neznatno porastao među heteroseksualnim ženama 2021. i 2022., otprilike tri četvrtine slučajeva sifilisa uključivalo je muškarce koji imaju spolne odnose s muškarcima, bez obzira na godinu istraživanja, navodi se u studiji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene