Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Justin Gatlin suspendiran na osam godina!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Olimpijski pobjednik na 100 metara, Amerikanac Justin Gatlin, (24) priznao je uzimanje nedozvoljenih stimulansa zbog čega ga je suspendiran na osam godina, a oduzet mu je i svjetski rekord, potvrdila je Američka antidopinška agencija (USADA).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OI: Dopingirana čak 4 konja Slika nije dostupna Michael Johnson vraća zlatnu medalju osvojenu u štafeti 4x400 u Sydneyju

Priznanjem da je uzimao doping te pristankom na suradnju s USADA-om, Gatlin je izbjegao doživotnu suspenziju koja mu je prijetila.
 
Amerikanac je ostao i bez svjetskog rekorda od 9.77, kojeg je dijelio s Jamajčaninom Asafom Powellom.

- Gatlin se našao u teškoj situaciji, no izabrao je pravi put. Priznao je krivnju i kazao nam niz korisnih informacija koje će nam koristiti u borbi protiv dopinga, potvrdio je jedan od čelnika USADA, Terry Madden.

Gatlin je pao na dopinškoj kontroli u travnju ove godine nakon
atletskog mitinga u Kansas Cityu, što mu je bio drugi put da je
ulovljen dopingiran. Prvi put je bio pozitivan 2001. godine nakon čega je suspendiran na godinu dana. Tada je uzimao amfetamine, dok je u Kansasu imao povišenu razinu testosterona.

Odluku o osmogodišnoj suspenziji mora potvrditi posebna arbitražna komisija, a Gatlin i njegov odvjetnik John Collins se nadaju da će kazna na koncu ipak biti manja.

- S obzirom na cijelu situaciju, njegovo priznanje i volju za
suradnjom, nadam se da će arbitraža smanjiti kaznu, kazao je
Collins.

Gatlin je postao drugi Amerikanac koji je zbog dopinga izgubio
svjetski rekord na 100 metara. Prije njega rekord je poništen Timu Montgomeryu, koji je zbog povezanosti u dopinškom skandalu "BALCO" suspendiran na dvije godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene