Obavijesti Video Pretražite Navigacija

OI: Dopingirana čak 4 konja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački jahač Christian Ahlmann zaradio je suspenziju, jer je utvrđeno da je njegov konj "Coester" bio dopingiran, Norveška bi mogla ostati bez brončane medalje osvojene u preskakanju prepona, a na doping kontroli pali su i konj irskog jahača Denisa Lyncha, te Brazilca Bernharda Alvesa.

Kod konja Christiana Ahlmanna pronađena je zabranjena suspstanca "capsaicin" i to u nedjelju, 17. kolovoza, dan prije finalnih natjecanja u momčadskom preponskom jahanju, u kojem je Njemačka završila na petom mjestu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prijeti im klaonica Nema hrane za konje koji pomažu djeci u terapijskom jahanju! Slika nije dostupna Britanci u Latviji Pijani i goli jahali drvenog konja na -15 stupnjeva

Capsaicin se dobiva od ljutih feferona, a koristi se da bi se smanjila bol kod starijih konja koji pate od artritisa. Također, konjima pomaže da ublaži bol kad dođe do istegnuća ili ozljeda mišića.

Agencija DPA navodi da je Međunarodna federacija za konjičke sportove suspendirala jahača Christiana Ahlmanna, što znači da on neće moći sudjelovati u današnjem pojedinačnom finalu u preponskom jahanju.

Prema novim pravilima, osim jahača, može biti suspendiran i njegov konj. Rezultat analize B-uzorka dopingiranog konja očekuje se sutra, a tada ćemo saznati i da li će konj "Coester" zaraditi suspenziju.

Svi njemački konji prošli su dopinšku kontrolu prije odlaska na OI u Pekingu i niti jedan nije pao na testiranju, izjavio je glavni veterinar njemačke olimpijske ekipe Bjoern Nolting.

Na prošlim OI u Ateni Njemačka je ostala bez zlata, jer nije prijavila lijekove koje je dobivao jedan od konja. 

A Norvežanima pak prijeti oduzimanje brončane medalje osvojene u preskakanju prepona, je je A nalaz pokazao da je konj jahača Tonyja Andrea Hansena "Camiro" također bio pozitivan na zabranjenu supstancu capsaicin. Ukoliko i B nalaz bude pozitivan, Norvežani će morati vratiti medalje koje će biti dodijeljene Švicarskoj koja je završila natjecanje na četvrtom mjestu.

Osim "Camira", na doping kontroli pali su i "Lantinus", konj irskog jahača Denisa Lyncha i "Chupa Chup" Brazilca Bernharda Alvesa. 

Dosada je na u Pekingu zabilježeno pet slučajeva dopinga. Na dopinškim kontrolama pala je španjolska biciklistica Maria Isabel Moreno, zatim dva sjevernokorejska natjecatelja u streljaštvu, te dvije atletičarke - Grkinja Fani Halkia (olimpijska pobjednica iz Atene na 400m prepone), te Ukrajinka Ljudmila Blonska, koja je u Pekingu bila srebrna u sedmoboju. A sada imamo i prve dopingirane konje.

Inače, kad je riječ o povijesti dopinga u sportu, treba reći da je njegova primjena počela baš u konjičkim sportovima početkom 20. stoljeća, a tek kasnije su na red došli sportaši.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene