Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠTO NA OVO KAŽE VLADA?

Znate li koliko je potrebno za useljenje u kuću koju gradite od temelja? Ekipa Dnevnika Nove TV sve je izračunala

Aktualno Galerija Kuće od 150 metara četvornih - 5 Kuće od 150 metara četvornih - 5 Foto: DNEVNIK.hr Kuće od 150 metara četvornih - 4 Kuće od 150 metara četvornih - 4 Foto: DNEVNIK.hr Kuće od 150 metara četvornih - 3 Kuće od 150 metara četvornih - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kuće od 150 metara četvornih - 2 Kuće od 150 metara četvornih - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kuće od 150 metara četvornih - 1 Galerija 1/5 >>
U dvije godine obnovljeno je 6 kuća,u potresu je krov nad glavom izgubilo oko 5000 ljudi, a do danas ih oko 140 živi u kontejnerskom naselju u Petrinji. Koliko je uopće potrebno da se izradi kuća?

Ekipa Dnevnika Nove TV uzela je za primjer jednu kuću veličine 150 metara četvornih s visokim potkrovljem. Prvi korak je gradnja temelja. Izgradnja temelja obično traje oko 2 tjedna. U slučaju da kuća ima podrum, računajte dodatnih mjesec dana radova.

Kuće od 150 metara četvornih - 4 Kuće od 150 metara četvornih - 5 Foto: DNEVNIK.hr

Sljedeća faza je zidanje prizemlja. Navedeni radovi uključuju zidanje vanjskih i pregradnih zidova, dimnjaka, betoniranje stepenica i stropne ploče. Vrijeme radova traje tritjedna.

Nakon prizemlja slijedi gradnja potkrovlja. Svi radovi koji su potrebni u ovoj fazi traju oko 2 tjedna. Zadnje u gradnji kuće je krovište. Konstrukcija, potkonstrukcija, pokrivanje crijepom te postavljanje krovne limarije. Trajanje tih radova je oko 2 tjedna.

U kuću je moguće useliti 9 mjeseci od početka gradnje

Iza toga na red dolazi stolarija i izrada fasade. Na stolariju se u pravilu čeka mjesec do 2 mjeseca. Za izradu fasade na kući potrebno je oko mjesec dana.

Kuće od 150 metara četvornih - 4 Kuće od 150 metara četvornih - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Poslije vanjskih radova, slijedi unutarnje uređenje. Struja, voda, grijanje, odvodnja, sanitarije, podne i zidne obloge, radijatori, montaža sobnih vrata. Trajanje radova oko 4 do 5 mjeseci.

Pročitajte i ovo Gabriela Cindrić ZA DNEVNIK NOVE TV Potresna ispovijest Gabriele koja je ostala zarobljena ispod ruševina: "Imam 25 godina i PTSP. Jak zagrljaj, ako mi je netko jako blizu - isto mi smeta"

Pročitajte i ovo Matea Ćorić, novinarka Nove TV i Valentino Florijanović A DRŽAVA ZAKAZALA Lijepa priča iz epicentra potresa: Došao kao volonter, a onda... "Kad sam dolazio znao sam da me čekaju ruševine, ali nisam znao da me čeka i ljubav"

Završna faza je uređenje eksterijera. Ovisno o površini okućnice ovi radovi ne bi trebali trajati više od mjesec i pol dana.

Kuće od 150 metara četvornih - 4 Kuće od 150 metara četvornih - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Kada se sve zbroji u kuću je moguće useliti za 9 mjeseci od početka gradnje, ali nakon dvije godine mi danas imamo brojke kakve imamo.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene