Obavijesti Video Pretražite Navigacija
najvažniji je oprez

Pola sata pauze između pacijenata, posebna zaštitna oprema... Kako će od ponedjeljka izgledati posjet zubaru?

Od ponedjeljka s radom kreću i stomatolozi. Neće se više primati samo hitni slučajevi, a i privatnici otvaraju svoja vrata. No daleko će to biti od povratka u normalu.

U poliklinici danas nema nikoga, no od ponedjeljka privatnici koji posljednjih šesttjedana nisu radili, dobro su se pripremili da otvore svoja vrata. Najvažnije je bilo nabaviti posebnu opremu.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne"

"To su jednokratni ogrtači koji nas štite da ne bi naša radna odjeća bila izložena kontaminaciji. Naviknuti smo na rad s maskama i vizirima i prije tako da tu neće biti neke novosti“, kaže Marin Radić, doktor dentalne medicine.

Zubari su sada posebno ugroženi. I to zbog bliskih kontakata s pacijentima i opreme koju koriste.

"Sve ove turbine i mikro motori s kojima radimo proizvode mlaz vode i zraka, on se raspušuje u okolni prostor i to se zove aerosol. Taj aerosol može biti kontaminiran virusom i zbog toga moramo biti izuzetno dobro zaštićeni“, kaže Radić. Nakon svakog pacijenta će se dezinficirati prostor pa će biti 30 minuta pauze između pacijenata. Sva ta nova pravila koštaju.

"To će dosta smanjiti primanja ne samo nas nego svih privatnih ustanova. Mislim da će nam trebati dobrih 5,6 mjeseci da se vratimo na 70, 80 posto poslovanja“, kaže Ognjen Bagatin, direktor poliklinike.

Stomatološka ordinacija, ilustracija - 2 Stomatološka ordinacija, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Sljedećih nekoliko mjeseci ne može se ni računati na zdravstveni turizam od kojeg neki ostvaruju velik dio prihoda. Zbog cijele situacije, iz komore dentalne medicine apeliraju da se ne snižavaju cijene kako bi se privukli pacijenti jer bi to dugoročno moglo srozati kvalitetu usluge. Problem s terena je što u nekim ordinacijama nemaju adekvatnu zaštitnu opremu.

"Hrvatska komora je donirala svim domovima zdravlja za hitne dežurne ambulante zaštitne maske. Većina nas vodi svoje ordinacije samostalno i moramo voditi računa i sami malo o tome“, kaže Žarko Udiljak iz Hrvatske dentalne komore.

A cijelo ovo vrijeme primali su se hitni slučajevi. U zagrebačkom domu zdravlja na tri lokacije. Od ponedjeljka se primaju i oni koji nisu hitni, ali i dalje svi trebaju biti na oprezu.

"Na ulazu u domove zdravlja ostaju trijaže. Ono što je apel svim pacijentima, za naš dom zdravlja, a vjerujem da će se i drugi složiti, je da se pacijenti prvo javljaju telefonski svom stomatologu. Bilo da se radi o hitnom slučaju, bilo da se radi o terminu“, kaže Marko Mihelčić, voditelj stomatološke službe Dom zdravlja centar Zagreb.

Inače po nedavnom istraživanju Dnevnika Nove TV, 36% građana nema straha od povratka zubaru u doba korone.

"Imamo opreme za mjesec dana"

Neće smjeti biti gužve u samim čekaonicama jer to stomatolozi žele i moraju izbjeći, no jedna je od glavnih promjena stomatolozima je dodatna oprema koju moraju imati. Doktorica Sanja Vuić reporterki Dnevnika Nove TV Srni Bijuk detaljnije je pokazala kako će izgledati njezin posao od ponedjeljka i što će sve morati imati na sebi.

Stomatološka ordinacija, ilustracija - 2 Sanja Vuić, stomatologinja Foto: DNEVNIK.hr

"Osim postojeće opreme, a to su rukavice i maska koju redovito imamo, stavili smo i kapu, zaštitno odjelo i navlake za cipele te vizir hrvatske proizvodnje", demonstrirala je Vuić te kazala kako ta oprema košta oko 200 kuna za jednog pacijenta jer osim doktora, opremljen mora biti i tehničar, a nakon svakog pacijenta mijenja se sve osim vizira. Ordinacija doktorice Vuić ima dovoljno opreme za mjesec dana, a rukavica i maski i za duže razdoblje.

"Popunjeni smo uza ponedjeljak, naručivali smo ih po tome koliko je tko hitan", kaže Vuić i dodaje da moraju doći u zadanom terminu te se neće zadržavati u čekaonici niti u predporostoru te se neće susretati s ostalim pacijentima. Prije ulaska u ordinaciju izmjerit će im temperaturu beskontaktnim termometrom, dati dezinficijens za ruke i nazuvke za noge.

Prije dolaska u ordinaciju svakog pacijenta kontaktiraju da vide o čemu se radi, a on ispunjava upitnik u kojem potvrđuje da nema simtome koji bi se mogli povezati s koronavirom i da nije u kućanstvu s nekim tko je obolio ili je u samoizolaciji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene