Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM

Ministarstvo zdravstva podržalo potez KBC-a Osijek, iz kojeg su poslali upozorenje svojim necijepljenim djelatnicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo zdravstva pozdravilo je u srijedu potez ravnateljstva KBC-a Osijek koje je dopisom upozorilo svoje necijepljene djelatnike na mogućnost plaćanja odštete zaraženim pacijentima.

U dopisu se djelatnike KBC-a Osijek upozorava na mogućnost plaćanja odštete ako se pacijent zarazi u bolnici i tuži ustanovu. U dopisu ravnateljstvo navodi mogućnost da će, ako se to dogodi, bolnica moći od svog necijepljenog radnika tražiti odštetu.

Pročitajte i ovo Krešimir Škarica, odvjetnik Slučaj osječkog KBC-a Može li bolnica od liječnika koji nije cijepljen tražiti odštetu zbog širenja zaraze? Evo što kaže poznati odvjetnik

Ministarstvo ocjenjuje da je ravnateljstvo KBC-a Osijek u sklopu svojih nadležnosti i odgovornosti za rad bolnice tim dopisom "pravodobno i valjano informiralo zaposlenike o potrebi podizanja razine pojedinačne i kolektivne zaštite od covida-19", te u skladu s time povećanja sigurnosti pacijenata.

"Iz dopisa je razvidno da ravnateljstvo KBC-a Osijek prenosi informaciju svim svojim zaposlenicima o postojanju građanskih tužbi osoba koje navode da su članovi njihovih obitelji zaraženi koronavirusom tijekom boravka na bolničkom liječenju (slučaj KBC Zagreb) te da za to smatraju odgovornom bolničku ustanovu, odnosno zaposlenike ustanove kao izvor, odnosno prijenosnike zaraze", navodi Ministarstvo.

Pritom se referiralo na zahtjev za odštetom, točnije nagodbom s bolnicom zbog smrti 84-godišnjakinje od COVIDA-19, za koju obitelj smatra da se zarazila u zdravstvenoj ustanovi. Prema pisanju Jutarnjeg lista, obitelj je od KBC-a Zagreb tražila odštetu od 632.000 kuna i plaćene odvjetničke troškove.

Ministarstvo smatra da su sudske tužbe s visokim odštetnim zahtjevima, koje se temelje na argumentaciji da bolnička ustanova, odnosno njezini zaposlenici, nisu poduzeli sve raspoložive mjere zaštite pacijenata od zaraze potaknuli ravnateljstvo KBC-a Osijek da podsjeti zaposlenike da pravodobno cijepljenje predstavlja poduzimanje sve raspoložive zaštite od zaraze i prijenosa zaraze na pacijente, uključujući i pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Iz KBC-a Osijek ovih su dana poručili da nikoga od zaposlenika ne prisiljavaju na cijepljenje, istaknuvši kako im je dužnost upozoriti djelatnike na odgovorno ponašanje i ono što se eventualno može dogoditi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene