Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vinare dočekala nespremne

Zlatna žutica napala vinograde sjeverozapadne Istre!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog zlatne žutice, za lozu opasne i neizlječive bolesti, dosad je izvađeno oko 50 tisuća čokota na 37 hektara zemlje. Širi se brzo i u svega tri- četiri godine može uništiti vinograd u potpunosti. Na snazi su mjere zaštite.

Vinar Luciano Visintin je iskrčio gotovo trećinu svog vinograda. Najviše mu je stradao merlot, nešto terana i malvazije.

Pročitajte i ovo Proslava Svetog Vinka Stara tradicija Slavi se Vincekovo, prinose se suhomesnati proizvodi: "Uvijek imate dva kuma, dva susjeda..." Slika nije dostupna U požaru na Pelješcu OGROMNA ŠTETA Izgorjela svjetski poznata vinarija Grgić

Do gradnje novog vinograda morat će sačekati između dvije i tri godine. Tek tada će teren biti spreman za sadnju novih loza.

'Nije samo izgubljenog vina nego koliko vremena i koliko to treba vrijeme samo za izvaditi za porezati i ponovo presaditi. Dosta je tu posla', kazao je Visintin.

Nakon cvatnje, stradavaju cvatovi. Grozd suši. Grožđe se ne razvija. Trs nije rodan. Ova nova bolest, utvrđena tek prije dvije godine vinare je dočekala nespremne. I u toj fazi nastale su najveće štete.

'Ona se dosta jako širila zbog toga što proizvođači nisu provodili potrebne mjere od kojih osnovne mjere jesu tretiranje američkog cvrčka kao vektora koji prenosi tu bolest od trsa do trsa i krčenje odnosno vađenje trsova koji su zaraženi', rekla je Marijan Bubola s Instituta za poljoprivredu i turizam.

Bolest je neizlječiva i nemoguće ju je u potpunosti iskorijeniti. Jedino je riješenje, tvrde stručnjaci, redovite mjere suzbijanja kako bi je držali pod kontrolom.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene