Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi scenariji mogući

Zbog slučaja Perković Hrvatska bi nakon 1. srpnja mogla završiti na sudu EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otkazivanje dolaska Angele Merkel europski političari komentiraju onako kako je realno, a to je da je to pljuska Hrvatskoj.

Merkel je najavila svoj dolazak u Zagreb, a potom ga otkazala uz jedno vrlo općenito diplomatsko objašnjenje, a to je da nema vremena. To se više puta čuje u međunarodnim odnosima kada su odnosi dviju zemalja zategnuti.

Pročitajte i ovo Ilustracija TKO SE SVE RASPAO? Raspadi nakon izbora kompliciraju situaciju: Pogledajte kako sada izgleda jednadžba do 76 saborskih ruku Fotografija s krizme Tijekom tjedna pregovori, a vikendom... FOTO Tajnik DP-a objavio je fotografije s krizme svoga sina: Na obiteljskom slavlju bio je i Ivan Anušić

Osim Merkel ne dolazi ni Guido Westerwelle, ministar vanjskih poslova Njemačke. Doći će niža razina, odnosno državni tajnik za Europu. Može se do subote očekivati da još netko otkaže, ali ovo jest pljuska zemlje koja je prema Hrvatskoj imala vrlo konkretne primjedbe, vrlo konkretne zahtjeve, ali nas nikada nije politički blokirala i bila je ključna u tome da se Hrvatska u 2013. Europskoj uniji pridruži sama, a ne u zapadnom balkanskom paketu.

>>
Poruka službenom Zagrebu: Merkel NE DOLAZI na proslavu 'zbog nedostatka vremena'

Europska komisija je jutros rekla što misli, ovo je sve Sabor na prijedlog Vlade izvodio bez konzultacija Europske komisije, ona se tek uključila prošloga petka i rekla da se ugovoreno mora poštovati. Niti jedna zemlja članica, pa tako ni Hrvatska ne može na svoju ruku mijenjati nešto što je preuzela pregovorima. U ovom slučaju, pregovorima o poglavlju 23, točnije poglavlju pravosuđa.

Ono što se može hipotetski dogoditi da nakon 1. srpnja Hrvatska završi na sudu Europske unije što ne bi bilo zgodno jer Hrvatska, u tom slučaju, ne bi pokazala svu vjerodostojnost kao mlada, novopridošla zemlja članica. Svi scenariji su mogući, no čini se da nas čeka nova politička afera.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene