Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zagreb: Dopušteno vješanje rublja na pročeljima zgrada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sjednici zagrebačke Gradske skupštine po žurnom postupku prihvaćene su izmjene Odluke o komunalnom redu kojima se dopušta vješati rublje i posteljinu na pročeljima zgrada, balkonima i ogradama okrenutim prema ulici i trgu do donošenja novog pravilnika.

Predloženim izmjenama rok za donošenje pravilnika produžen je do 1. siječnja 2009.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 5 Dobro je znati Vozite se u ledenom autu na posao? Ovo morate odmah učiniti kako biste se brže zagrijali Tomislav Rosandić, suvlasnik zgrade Nadležni uskoro na terenu U centru Zagreba građani organizirali samozaštitu: ''Jedino to nam je preostalo, ovo nije normalna situacija''

Pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Davor Jelavić rekao je da se način vješanja rublja odrediti Pravilnikom po kojem će, osim načina, biti propisana i zona na području Zagreba unutar kojih će to biti dopušteno.

Pravilnikom se također propisuje način postavljanja i detaljni tehnički uvjeti za postavljanje klima-uređaja i antena koji su vidljivi s javne površine. 

Osim tehničkih mogućnosti za postavljanje klima-uređaja i antena Pravilnikom će se predvidjeti i zone na području Grada Zagreba unutar kojih će biti dopušteno njihovo postavljanje. 

Prije donošenja pravilnika pribavit će se prethodno mišljenje udruga upravitelja stambenih zgrada.

Jelavić je također rekao da se predloženim izmjenama odredba odluke o komunalnom redu neće kažnjavati građani radi prekopavanja i prebiranja po otpadu kao i za njihovo odnošenje, nego će se novčanom kaznom kazniti svaki građanin koji rasipa komunalni otpad i onečišćuje prostor oko posude za komunalni otpad te oštećuje spremnike za ambalažni otpad. 

Do donošenja novog pravilika ukida se i odredba o obvezi građana da uklone postavljene antene i klima-uređaje.

Gradska skupština prihvatila izvješće o invalidnim osobama

Gradska skupština jednoglasno je prihvatila izvješće o provedbi mjera u 2007. iz zagrebačke strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom za razdoblje od 2007. do 2010. godine.

Tijekom rasprave ispred Odbora za kulturu koordinator za ljudska prava Ivo Josipović rekao je da je Zagreb pokazao visok stupanj socijalne osjetljivosti i solidarnosti te dodao da se treba pitati koliko je do sada učinjeno i što još treba učiniti u ostvarivanju prava invalida.

U ime kluba HDZ-a i HSLS-a Danira Bilić pozdravila je činjenicu da postoji dobra suradnja države i Grada Zagreba oko rješavanja problema osoba s invaliditetom. Ocijenila je da je potrebama invalida uz ostalo potrebno prilagoditi tramvajske postaje, a smatra da je premali broj invalida obuhvaćen programom Sport za sve.

Morana Paliković-Gruden u ime kluba HNS-a rekla je kako je došlo vrijeme da se osnuje poseban ured za osobe s invaliditetom koji bi se bavio strategijom izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom. Ocijenila je da nije napravljeno gotovo ništa oko zapošljavanja invalida u čemu su posebno podzastupljene žene i invalidi, te da je potrebno izgraditi URIHO.

Nezavisni zastupnik Miroslav Rožić smatra da se strategiji ne može prigovoriti, ali se može prigovoriti njezinoj realizaciji. Upozorio je da je minimalna invalidska mirovina ispod 50 posto prosječne plaće u Zagrebu.

Potpredsjednik Skupštine Pero Kovačević rekao je da se za razliku od drugih ta strategija i provodi. Alenka Košiša Čičin Šain (HNS) smatra da Zagreb puno radi za osobe s invaliditetom, ali da primjerice HNK, ambulante i pothodnici nemaju pristup za invalide.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da Zagrebu ne treba posebni ured za osobe s invaliditetom. Predložio je da se za invalide uvede besplatno parkiranje u javnim garažama ali da prije toga treba napraviti reviziju invalidskih iskaznica i naljepnica. Govoreći o URIHU Bandić je rekao da će se taj projekt početi realizirati do kraja godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene