Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Molitva, blagoslov, ali i fešta

Vincekovo: Kobasice na grožđe kako bi bilo rodno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sveti Vinko štuje se danas u svim vinorodnim krajevima Hrvatske. U Svetoj Jani, svome su se zaštitniku vinari i vinogradari molili da im ova godina bude još bolja od prošle.

Red glazbe, red hrane, red najboljeg vina, pa opet sve ispočetka i tako unedogled. Čak i niske temperature nisu omele mještane Svete Jane da proslave Vincekovo.

Pročitajte i ovo Miljenko Grgić Miljenko Grgić Preminuo poznati hrvatski vinar svjetskog glasa Ilustracija Ponovno posvetiti ili ne? Panika nakon seksa u crkvi: Muškarac na sudu, svećenici vijećaju što napraviti s oltarom

Na dan Svetog Vinka se prvi put u novoj godini ide u vinograd. Gazda obreže nekoliko trsova, te ih kiti kobasicama kako bi grožđe bilo rodno i zdravo. Zatim ih zalije.

'Za rad u vinogradu potrebno je puno ustrajnosti, puno rada i truda da bi dočekali berbu u jeseni', rekla je Dubravka Horvat Uzelac, predsjednica Udruge vinara Sveta Jana.

Osim Svetog Vinka, za dobru kapljicu pobrinut će se i svaki vinogradar. 'Nadamo se da će grožđe i ovu godinu biti jednako dobro kao i lani', rekao je Josip Zaher.

Upozorenje vozačima

Fešte sigurno neće nedostajati. Iako je na snazi 0,5 promila, iz policije ipak upozoravaju. 'Sve naše vozače koji imaju namjeru konzumirati alkohol upozoravamo da ne sjedaju za volan u alkoholiziranom stanju. Ili ako već konzumiraju neka odaberu nekoga tko će ih voziti', upozorio je prometni policajac Predrag Matanić.

>> VIDEO: Mesić zalio trsje, a kobasice stavio gradonačelnik Zeline!

Dok je želja vinogradara da im se bačve što prije isprazne, s 'vinceške' ipak je najbolje kući organiziranim prijevozom.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene