Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekonomske posljedice koronavirusa

Ipak nema masovne apokaliptične potrošnje: Podaci poreznika pokazuju razmjere desanta građana na trgovine

Andrej Plenković
Andrej Plenković DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Boris Vujčić Boris Vujčić Foto: DNEVNIK.hr Zdravko Marić Zdravko Marić Foto: DNEVNIK.hr Nema razloga za paniku - 2 Nema razloga za paniku - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Testiranje, markeri Galerija 1/7 >>
Koronavirus i njegove moguće posljedice osobito su važni za gospodarstvo, pogotovo hrvatsko, koje ovisi o turizmu. Zasad nema negativnih posljedica. Neke tvrtke uvele su rad od kuće, a dio građana ispraznio je police trgovina. No najveća šteta, slažu se mnogi, prijeti od nepotrebne panike.

U restoranu pokraj Pule ne očekuju da će stolovi biti prazni zbog koronavirusa kad počne sezona. Zasad nema nikakvih znakova da će virus pokvariti posao. Budući da se bliži Dan žena, restorani i rezervacije se pune.

Pročitajte i ovo Stigla gripa - 1 Uranila ove godine Zbog nje su već sada pune ambulante, a liječnici upozoravaju: "Nemojte je podcijeniti" Ilustracija Nove brojke Raste broj zaraženih koronavirusom: Pogledajte nove podatke

Iz resornog ministarstva kažu da ima nešto otkazivanja aranžmana, ali u manjoj mjeri.

"Vjerujemo da neće imati snažniji utjecaj jer ipak se događa u ovom zimskom razdoblju, razdoblju koje nije toliko intenzivno. Nadamo se da ćemo prevladati ovu situaciju", rekao je Frano Matušić, državni tajnik za turizam.

Budući da su globalna tvrtka, u istarskom Infobipu sljedeća će dva tjedna radnici raditi od kuće, otkazali su i odgodili sva međunarodna putovanja i planirana događanja. Preventivne mjere potrajat će, kažu, ovisno o razvoju situacije.

"Infobip je digitalna kompanija te će se svi radni procesi i poslovanje nastaviti neometano obavljati", oglasili su se iz tvrtke.

Ministar financija poručuje da se vodi računa o svim mogućim ekonomskim posljedicama, ali nema razloga za dramu.

"Svi skupa trebamo biti oprezni, ali mirni. Nema razloga niti potrebe za paničnim niti sličnim reakcijama“, kazao je Zdravko Marić.

Reagiralo je već i tržište dionicama. U tijeku je rasprodaja i na svjetskim burzama i na domaćoj.

"Sama rasprodaja dionica nema značajan utjecaj na firme. To je samo više iskaz zabrinutosti za buduće kretanje gospodarstva zbog toga virusa", rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić.

Još su se više zabrinuli građani, pa su u utorak poharali neke trgovačke lance i gotovo ispraznili police s brašnom, uljem, hranom u konzervama i higijenskim potrepštinama.

Iako je nekim trgovinama virus donio veću zaradu, iz Porezne uprave kažu da podaci o izdanim računima govore da ipak nema masovne apokaliptične potrošnje. Trgovački lanci poručuju pak da ne treba strahovati od nestašica.

Oglasili su se iz KTC-a: "Tvrtka trenutačno ima dovoljne količine svih roba i mišljenja smo da nema razloga za paniku ni kod naših potrošača ni generalno na tržištu. Svi naši dobavljači isto tako imaju dovoljne količine kako bi nas pratili kvalitetnim snabdijevanjem."

Turistički djelatnici posebno apeliraju na to da se ne stvara nepotrebna panika jer njihov kruh uvelike ovisi o psihologiji, a u hrvatskom gospodarstvu svaka peta kuna zaradi se u turizmu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene