Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nemaju osiguran otkup

Usred slavonske ravnice započela žetva - lavande

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Antunovcu kraj Osijeka, počela je žetva. Ovog se puta ne radi o pšenici i nije priča o otkupnoj cijeni. Usred slavonske ravnice, mediteranska biljka lavanda uspijeva već godinama, a mirisni paketići koji odlaze u brojne zemlje svijeta dolaze baš iz hrvatske žitnice.

Nije ovo ni Dalmacija, ni francuska Provansa, već samo srce Slavonije. U Antunovcu kraj Osijeka, počela je žetva lavande. "Nemam žuljeva, ali malo me pčele znaju ugristi", kaće berač lavande Juraj Gradišar.

Pročitajte i ovo Zdravstvo u Hrvatskoj - 4 Teško do zdravstvene skrbi U ovom dijelu Hrvatske liječnika - ni za lijek: Mladi ne žele u manje sredine, a za one koji su ostali nema tko brinuti Slika nije dostupna KLJUČ USPJEHA ANTUNOVCA Slavonska općina koja ima ono što mnoge druge (u Slavoniji i šire) nemaju

I pčele je privukao intenzivan miris biljke netipične za slavonska polja. "Ideja je došla iz toga što smo imali zemlju koju nismo obrađivali i ajmo posadit nešto. I odlučili smo se za lavandu, jer je to prije 10-ak godina bio hit", kaže Davor Hržica iz Antunovca.

No, slavonska lavanda nema siguran otkup. "Prodajemo je po sajmovima u okolici i nešto za hotelske kuće, apartmane i slično", kaže Hržica.

Na tržište koje traže sami već petu godinu probijaju se malim mirisnim paketićima. Obiteljski posao, i dobro im ide. A grmovi bi, objašnjavaju, bili i veći.

"Ovo još nije ništa kakva bi bila da nije krtica. Krtice su uništile sve ovo gdje fali. Krtica dođe i pojede, ispod najlona i onda radi autoput", pojašnjava Vlado Hržica.

Autoputom do mora mogla bi još jedna tura lavande. Jer u Slavoniji krajem ljeta, očekuju još jednu žetvu.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene