Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na terenu 250 radnika

Što će biti sa stradalim stablima tijekom nevremena? "Dobili smo čačkalice umjesto furnira"

Aktualno Galerija Pohrana stabala nakon oluja - 3 Pohrana stabala nakon oluja - 3 Foto: DNEVNIK.hr Pohrana stabala nakon oluja - 4 Pohrana stabala nakon oluja - 4 Foto: DNEVNIK.hr Pohrana stabala nakon oluja - 5 Pohrana stabala nakon oluja - 5 Foto: DNEVNIK.hr Pohrana stabala nakon oluja - 2 Pohrana stabala nakon oluja - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Pohrana stabala nakon oluja - 1 Galerija 1/5 >>
Od silovitog vjetra, leda i obilne kiše u Hrvatskoj je stradalo i više od milijun stabala. Neka će u drvnu industriju, a ona u Zagrebu imaju malo drugačiju sudbinu. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sara Tomašković.

Više od milijun stabala diljem Hrvatske srušilo se kao kula od karata tijekom nevremena i nakon njega. "Veliko je područje i velika je šteta, ovakva sila vjetra nije zabilježena. Trenutno smo negdje na milijun i 400 tisuća kubika. Mi mjerimo u kubicima i ne možemo reći da je to konačna brojka jer svaki dan radimo dodatne procjene", objašnjava Mladen Slunjski iz Hrvatskih šuma.

Pročitajte i ovo Policija u stanu gdje su pronašli zlostavljanu djecu Izgladnjeli i prebijeni VIDEO "Ovo je najgori slučaj zlostavljanja djece koji smo vidjeli!": Policija upala u stan i pronašla šestero izmučene djece, dvoje ih bilo u kavezu

Sva stabla koja su oštećena morat će biti uklonjena. "Mi ćemo pokušati raditi na uobičajeni način. Izvlačimo ih strojevima, no neka su stabla mehanički oštećena i mi ovako u žargonu kažemo da smo dobili čačkalice umjesto furnira", objašnjava Mladen.

Pročitajte i ovo Oluja iznad Velike Gorice - 3 Nevrijeme u utorak VIDEO Što je na snimci? Čitateljica snimila oluju pa podijelila na društvenim mrežama: "Prijateljica me pitala jesam li svjesna..."

Nešto drugačiju sudbinu imaju stabla u Zagrebu. Kristijan Hublin iz podružnica Zrinjevac objašnjava: "Izdvajamo granje posebno od debla, debla će ići za sječku, a grane će se koristiti za kompostanu." Prema prvim procjenama u Zagrebu je stradalo 3 do 4 tisuće stabala. Njih se odvaja na odlagališta u Jankomiru i Markuševcu. "Ovdje je cirka 200 tona s tim da je do sada prikupljeno negdje oko 760 tona drvne mase", opisuje Kristijan.

Pročitajte i ovo U New Yorku se odlomio dio krana i udario u zgradu Hitne službe na terenu VIDEO Dramatična snimka iz New Yorka: Kran se zapalio pa udario u zgradu, dio pao na ulicu

Na terenu je oko 250 radnika, ali ako se pita neke građane, to je premalo s obzirom na prepreke koje predstavljaju. 

Sanacija i sadnja novog drveća u Zagrebu može se očekivati u roku od 6 do 8 mjeseci.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene