Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velik udarac za svinjogojce

Počela je najveća eutanazija svinja: Usmrtit će ih se 517

Ilustracija
Ilustracija Foto: Matija Djanjesic/Cropix
U Vrbici pokraj Đakova u četvrtak ujutro je počela najveća eutanazija svinja u jednom uzgoju zbog pojave afričke svinjske kuge – 517 svinja, na farmi Mirka Kolića iz Budrovaca, jednog od najvećeg svinjogojaca u ovom dijelu Hrvatske.

U Vrbici pokraj Đakova počela je najveća eutanazija svinja u jednom uzgoju zbog pojave afričke svinjske kuge. Od četvrtka ujutro bit će eutanazirano 517 svinja na farmi Mirka Kolića iz Budrovaca, jednog od najvećeg svinjogojaca u ovom dijelu Hrvatske.

Pročitajte i ovo Tsai Ing-wen daje intervju za NY Times Rat nije opcija Tajvan: Kina preopterećena unutarnjim problemima da bi razmatrala invaziju

Kolić ima devet objekata za tov na području Đakovštine i u općini Vrpolje, u Brodsko-posavskoj županiji. Prošlog vikenda počela su uginuća, a bolest je potvrđena u srijedu.

"Država će obeštetiti za posljedice zbog prodora kuge, ali žao mi je i zbog mog i uzgoja drugih proizvođača, jer će pojava kuge nakon duže pauze u našoj županiji, Osječko-Baranjskoj, utjecati na datum obnove prometa svinjama i mesom koji je dosad bio 12. siječnja iduće godine", izjavio je Kolić.

Pročitajte i ovo Bor na Trgu bana Jelačića bogat program i noviteti U Zagrebu sve spremno za otvaranje Adventa: Pogledajte što nas sve čeka na omiljenom božićnom sajmu

Načelnik Stožera Civilne zaštite općine Semeljci Mirko Miladinović kaže kako je prethodno u toj općini, kojoj pripada Vrbica, bolest potvrđena još 3. studenog, prije gotovo mjesec dana, također u Vrbici, u jednom domaćinstvu s nevelikim uzgojem.

Prema riječima državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede Mladena Pavića, eutanaziju 517 svinja u Vrbici provode četiri veterinarska tima koji će usmrćivanje svih 517 životinja provesti tijekom današnjeg dana.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene