Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U tijeku kampanja ''Oživi me''

Znate li kako pomoći osobi kojoj je stalo srce?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svakog sata u Hrvatskoj jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, odnosno 9.000 Hrvata na godinu.

Čak 80 posto srčanih zastoja događa se izvan bolnice, a u manje od 20 posto slučajeva se pruža prva pomoć na licu mjesta. Upravo zato u Hrvatskoj traje kampanja ''Oživi me'' kojom se kroz edukativne radionice pokušava što više ljudi naučiti kako pomoći osobi kojoj je stalo srce. Što se s oživljavanjem prije krene, osobi se povećava šansa za preživljavanje.

Pročitajte i ovo Gužva u Zagrebu Stali tramvaji Nestalo struje u Savskoj, nastao prometni kaos Slika nije dostupna Europski dan oživljavanja srca VIDEO Evo kako se pravilno pruža reanimacija!

''Započinjemo s kompresijom na sredini prsnoga koša na donjoj trećini prsne kosti 30 puta dubine 5 do 6 centimetara brzine 100 do 120 puta u minuti. Nakon što smo napravili 30, postavljamo foliju na lice osobe te moramo raditi dva upuha, na način da ponovno zabacimo glavu, začepimo nos i izdahnemo u osobu dva puta'', objasnio je postupak oživljavanja edukator Sandro Zurak.

"Oživi me" je nacionalna javno-zdravstvena akcija nastala 2014. godine s ciljem senzibiliziranja javnosti o problemu iznenadne srčane smrti i postupcima pružanja prve pomoći, a u tri godine svoga djelovanja Zaklada je kroz razne besplatne akcije u najvećim hrvatskim gradovima te edukativne radionice informirala više od 2500 građana o postupcima oživljavanja. Naime, poznavanjem i pružanjem jednostavnih postupaka oživljavanja osobi u srčanom zastoju se povećavaju šanse za preživljavanje za čak 2-4 puta. Naš krajnji cilj je da edukacija o postupcima oživljavanja uđe u obrazovni kurikulum kako bi djeca već u ranoj dobi naučila pomagati drugima, stvorila osjećaj društvene odgovornosti te kako bismo smanjili visoki postotak smrtnosti od srčanog zastoja“, ističe doktorica Ivana Portolan Pajić, članica upravnog odbora Zaklade Hrvatska kuća srca koja je nositelj akcije i pomoćnica Pročelnice u Gradskom uredu za zdravstvo grada Zagreba.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene