Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje UNHCR-a

U svijetu pada broj tražitelja azila, u Hrvatskoj u porastu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U industrijaliziranim zemljama prošle je godine zabilježeno 358.000 zahtjeva za azil, što je smanjenje od pet posto prema 2009., dok je u porastu broj osoba koje traže azil u Hrvatskoj, objavio je u ponedjeljak UNHCR.

Broj podnijetih zahtjeva za azil u 2010. bio je za oko 42 posto manji u odnosu na najviši broj zabilježen 2001. kada je predano oko 620.000 zahtjeva.

Međutim, broj osoba koje u Hrvatskoj traže azil je u povećanju. U 2010. u Hrvatskoj je 290 osoba zatražilo azil što predstavlja porast od 100 posto u usporedbi s 2009. Najveći broj tražitelja azila dolazi iz Afganistana (107), Palestine (48) i Irana (21). U 2010., broj tražitelja iz Afganistana četiri je puta veći od onog iz 2009. te je zabilježen povećan broj maloljetnih tražitelja azila bez pratnje. Od 2004., kada je prvi Zakon o azilu stupio na snagu, do danas, 35 osoba je dobilo zaštitu u Hrvatskoj, navodi se u izvješću.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna EU negoduje "Humanitarni" potez Mađarske: Na snagu stupio zakon o zatvaranju migranata Slika nije dostupna Zadnja prilika UPOZORENJE UNHCR-A Kriza sve više raste i širi se iz zemlje u zemlju bez rješenja

>> Tražiteljima azila puštaju porniće da bi dokazali homoseksualnost

Izvješće UNHCR-a se odnosi samo na nove zahtjeve za azil podnijete u 44 zemlje industrijalizirane zemlje. To su 27 zemalja Europske unije te Albanija, Australija, Bosna i Hercegovina, Kanada, Hrvatska, Island, Japan, Republika Koreja, Lihtenštajn, Crna Gora, Novi Zeland, Norveška, Srbija, Švicarska, Turska, SAD i Makedonija.

'Mijenja se globalna dinamika traženja azila. Broj zahtjeva za azilom u industrijaliziranom svijetu mnogo je manji nego prije deset godina dok je godinu za godinom nešto veći u malom broju zemalja', izjavio je visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Antonio Guterres.

Što se tiče zemalja iz kojih dolaze tražitelji azila, u 2010. najveći broj došao je iz Srbije (28.900 uključujući Kosovo). To predstavlja povećanje od 54 posto u odnosu na 2009. kada je Srbija na tom popisu bila šesta. UNHCR navodi da je broj tražitelja azila iz Srbije u 2010. usporediv s onima iz 2001., nedugo nakon kosovske krize. Nakon Srbije slijedi Afganistan, a na trećem mjestu je Kina. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene