Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Agrokor

Todorići nedostupni tužiteljstvu: Doznajte kakva je procedura u ovakvim slučajevima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivica, Ante i Ivan Todorić još su uvijek nedostupni tužiteljstvu. U ponedjeljak u zoru policija ih je potražila na zagrebačkoj adresi, ali ih tamo nije bilo. Veliko je pitanje gdje je vlasnik Agrokora i ako nije u Hrvatskoj – hoće li se i kada sam odazvati.

Kakva je procedura u ovakvim slučajevima?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RADILA ZA BAKER TILLY Bivša revizorica Agrokora tvrdi: Uočili smo nepravilnosti još 2010. godine, ali ništa nije poduzeto Slika nije dostupna Moguće raspisivanje tjeralice Ministar o izručenju Ivice Todorića: ''Sve se radi u skladu s domaćim i europskim zakonodavstvom''

Policija je Todoriće prvo potražila na zagrebačkoj adresi, no tamo ih nije bilo. U nastavku akcije mogu im uručiti poziv za ispitivanje u Državnom odvjetništvu, putem odvjetnika.

Uobičajeno je i da se osumnjičenima da neko vrijeme, odnosno nekoliko dana da se sami odazovu. Točan rok nije propisan, dakle to može biti i do nekoliko dana.

Ako se netko od Todorića odluči sam predati, onda se očekuje i da se na ulasku u državu sam i javi policiji. Sjetimo se primjerice u slučaju braće Mamić koji su bili u Sloveniji, policija ih je dočekala na graničnom prijelazu.

Ako povratak bude, primjerice, komercijalnim letom, odmah nakon slijetanja trebaju se javiti aerodromskoj policiji. Potom bi bili odvedeni do pritvorskog nadzornika na Oranice, a nakon toga i na ispitivanje kod državnog odvjetnika.

Ako se pak Todorići ogluše na poziv, tužiteljstvo može nakon službenog pokretanja istrage za njih od suda zatražiti istražni zatvor. Ako sud to odobri, tužiteljstvo aktivira Europski uhidbeni nalog ili međunarodnu tjeralicu.

Država u kojoj se Todorići nalaze trebala bi provesti potragu na svom teritoriju i uhititi ih. U tom slučaju Hrvatska može tražiti njihovo izručenje. Konačnu odluku o izručenju donosi sud države koja je uhitila traženu osobu.

Ako je Velika Britanija zemlja u kojoj se Todorići nalaze, to bi moglo dovesti do problema. Postupak u Britaniji kompliciran je i praksa pokazuje da se izručenja znaju odužiti iz više razloga. Pozove li se primjerice Todorić na ugroženost ljudskih prava ili pak na politički progon, britanski sud odluku bi mogao donositi dugo.

Hrvatska s Britanijom ima već iskustva, sjećamo se primjera optuženika za ubojstvo Branka Lončara, gdje su prihvaćene tvrdnje da će u Hrvatskoj biti diskriminiran. Godinama je Hrvatska čekala i na izručenje Milana Španovića optuženog za ratne zločine koji je također kao argument protiv izručenja navodio diskriminaciju.

Mnogi govore kako je britanski sustav izručenja kompliciran i dugotrajan, a uspoređuju ga s australskim koji Hrvatska pamti po slučaju Kapetana Dragana. No, naravno, sve može proći i brzo bez ikakvih odugovlačenja, dakle sve su opcije otvorene.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene