Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Najdiskretniji političar'

Svjetski mediji prenijeli vijest o smrti Borisa Šprema

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetski mediji objavili su vijest o smrti predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema.

Agencija Reuters piše kako je 56-godišnjem Špremu rak dijagnosticiran prije gotovo dvije godine, te navodi kako je prije imenovanja na dužnost predsjednika Hrvatskog sabora u prosincu 2011., Šprem bio predsjednik zagrebačke gradske skupštine.

Pročitajte i ovo Zlatko Šimić Tužna vijest Iznenada preminuo novinar Zlatko Šimić Juroslav Buljubašić iznenadna smrt U Italiji preminuo jedan od najbogatijih Hrvata, poduzetnik Juroslav Buljubašić

Socijaldemokratski predsjednik hrvatskoga parlamenta umro je od multiplog mijeloma u nedjelju u američkoj bolnici, piše France Presse i dodaje kako hrvatski mediji Šprema opisuju kao 'najdiskretnijeg i najumjerenijeg' političara.

Slovenska tiskovna agencija - STA piše kako je na liječenje u Americi Šprem otišao nakon što je u lipnju operiran u Hrvatskoj, a na mjestu predsjednika Sabora zamijenio ga je potpredsjednik Sabora Josip Leko.

>> 'Svakoj je svojoj dužnosti pristupio otvorena srca, s iskrenom željom da učini razliku'

Austrijska agencija APA navodi kako je Šprem od 2005. bio predstojnik ureda tadašnjega hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, a kineska agencija Xinhua podsjeća na to da je Šprem, diplomirani pravnik rođen 14. travnja 1956, za predsjednika Sabora 22. prosinca 2011. izabran jednoglasno.

Srbijanska agencija Tanjug u izvješću navodi da će tijelo Borisa Šprema idućih dana biti prevezeno u Hrvatsku.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Božo Ljubić u povodu prerane smrti predsjednika Hrvatskoga sabora g. Borisa Šprema uputio je brzojav sućuti potpredsjedniku Sabora R Hrvatske Josipu Leki, građanima i obitelji Šprem.

'Veoma nas je potresla vijest o preranoj smrti g. Borisa Šprema, predsjednika Hrvatskoga sabora, političara i dobrog čovjeka.

Dopustite mi da Vama, svim zaborskim zastupnicima i obitelji Šprem, u ime Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i u svoje osobno ime uputim izraze najiskrenije sućuti', stoji u priopćenju.

Izraze sućuti poslao je i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović.

'Sa velikom tugom i pijetetom primio sam vijest da je preminuo predsjednik Sabora Republike Hrvatske, uvaženi državnik i veliki prijatelj države Bosne i Hercegovine.

Siguran sam da će Boris Šprem ostati upamćen kao čovjek koji se nikada nije štedio u poslu i kao čovjek koji se svakim atomom snage borio za mir, slobodu i solidarnost među ljudima, bez obzira koju je funkciju obavljao.

Svi mi smo puno izgubili njegovim preranim odlaskom i iza njega će ostati praznina koju će biti vrlo teško popuniti

U ovom teškom trenutku upućujem izraze najiskrenijeg saučešća porodici Šprem i građanima Republike Hrvatske'.

Sućut obitelji Šprem i hrvatskim građanima uputio je i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović.

Izraze sućuti uputila je i predsjednica Republike Kosovo Atifeta Jahjaga. S dubokom smo tugom primili vijest o smrti predsjednika Sabora Republike Hrvatske, Borisa Šprema, 'čovjeka visokih vrlina i velikog borca za demokraciju', piše u poruci iz Prištine.

'Njegova je smrt veliki gubitak za Hrvatsku, za parlamentarizam u njegovoj zemlji, a na prvom mjestu za njegovu obitelj. U ime naroda Republike Kosovo, njenih institucija, i u svoje osobno ime izražavam našu najdublju iskrenu sućut', istaknula je kosovska predsjednica, koja je uz izraze sućuti obitelji Šprem poručila da je uz njih u ovim teškim trenucima.

Elektronski mediji u Prištini izvijestili su o smrti predsjednika Hrvatskog sabora među vodećim vijestima u svim nedjeljnim emisijama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene