Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZA POČETAK

Ukrajinci u Hrvatskoj sve brže nalaze posao: ''Nažalost, ne mogu raditi u struci, no i ovime sam zadovoljna''

Aktualno Galerija Informer: Zapošljavanje ukrajinskih izbjeglica - 2 Informer: Zapošljavanje ukrajinskih izbjeglica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Informer: Zapošljavanje ukrajinskih izbjeglica - 1 Informer: Zapošljavanje ukrajinskih izbjeglica - 1 Foto: DNEVNIK.hr Informer: Zapošljavanje ukrajinskih izbjeglica - 3 Informer: Zapošljavanje ukrajinskih izbjeglica - 3 Foto: DNEVNIK.hr Informer: Zapošljavanje ukrajinskih izbjeglica - 4 Informer: Zapošljavanje ukrajinskih izbjeglica - 4 Foto: DNEVNIK.hr +5 Informer: Zapošljavanje ukrajinskih izbjeglica - 5 Galerija 1/10 >>
Migrantska kriza prouzrokovana ratom u Ukrajini dovela je oko 11.00 Ukrajinaca I Ukrajinki u Hrvatsku. Većinom je riječ o ženama i djeci koji su smješteni u prihvatne centre i privatne kuće. Smještaj im je osiguran, no kakva je situacija po pitanju posla istražila je Zorana Vukić za Informer.

Svakoga radnoga dana na posao u kuhinju Studentskog doma Stjepan Radić dolazi Ana Nanava. U Hrvatsku je došla iz Harkiva i jedna je od 11 Ukrajinki koje ondje rade pomoćne poslove.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Ilustracija Rezultati istraživanja Gotovo polovica ukrajinskih izbjeglica želi trajno ostati u Njemačkoj

"Zadovoljna sam s time kako su me ovdje dočekali ljudi. Farmaceut sam po struci, no nažalost ne mogu raditi taj posao, ali sam i ovime zadovoljna. Obećali su mi prevođenje i priznavanje diplome, ali za sada je potrebno naučiti govoriti i služiti se hrvatskim jezikom", rekla je Ana.

"Stvarno su se pokazale kao jako dobre i u suradnji s našim djelatnicima rade svoj posao kvalitetno, susretljive su i što god im pokažemo rade bez problema. Snašle su se, komunikacija nam je dobra i zadovoljne su. Ana se isto snalazi i vjerujem da će uspjeti naučiti hrvatski i onda ćemo puno bolje komunicirati", dodao je upravitelj poslovne jedinice Prehrane Ante Mamić.

Solidarnost s narodom Ukrajine i priliku da ih među prvima zaposle pokazao je zagrebački Studentski centar. Po njihovom dolasku čelne osobe zajedno s prevoditeljem uputile su se u smještaj koji im je bio organiziran gdje su im predstavljeni poslovi.

"Pokazao se dosta solidan interes u tim razgovorima. Žene su odlučile da bi radile takve poslove i krenuli smo u realizaciju. Naravno, prvo se morao riješiti zeleni karton, zatim smo otišli po njih i dovezli ih na ovu lokaciju, njih je tada bilo 12, da im pokažemo kako to izgleda u naravi", ističe Mirko Bošnjak, šef Studentskog centra u Zagrebu.

Obostrani interes za zapošljavanjem pokrenuo je i raspisivanje Natječaja za zapošljavanje Studentskog centra, ali i HZZ-a. Trenutno je ondje zaposleno 11 Ukrajinki, a broj bi bio i veći da su riješene i dodatne okolnosti.

"Najčešće su to žene s djecom i mora se organizirati tko će im ih čuvati pa pokušavamo to napraviti kroz raspored. Mi smo u tom slučaju kad se radi o Motelu Plitvice, kako su dislocirane, organizirali prijevoz s našim vozačima i službenim vozilima SC-a koji odlaze po njih i vrate ih nakon posla", nadodaje Bošnjak.

Ukrajinke su zaposlene i u vanjskim kuhinjama na fakultetima, ali i u Gradu mladih. Oni koji to još nisu imaju pravo na boravak, osnovna sredstva za život i smještaj, rad, zdravstvenu zaštitu, osnovno i srednje obrazovanje, te spajanje s obitelji.

"U periodu od početka godine do 23. svibnja kroz našu evidenciju na razini grada Zagreba i Zagrebačke županije evidentirano je 180 nezaposlenih osoba iz Ukrajine dok je na razini Republike Hrvatske i cjelokupnog zavoda 980 osoba. Raseljene osobe iz Ukrajine koje dolaze u većem broju u Hrvatsku zbog primjerice rata u svojoj zemlji, mogu ostvariti status privremene zaštite", rekla je Marija Halić, predstojnica zagrebačke filijale HZZ-a.

Temeljem tog prava svi oni imaju pravo na rad i mogu aktivno tražiti posao. HZZ im u tom slučaju osigurava savjetnika za zapošljavanje, kao i socijalnog radnika s ciljem da ih se što više uključi na tržište rada. Prema evidenciji HZZ-a do sada je zaposleno ukupno 60 osoba. Većinom je riječ o ženama u dobi od 39 do 49 godina.

"S obzirom na to da mnoge od njih nemaju valjane dokumente o stečenom obrazovanju mi ih vodimo kao osobe s najnižom razinom obrazovanja. Tu potičemo i njih i njihove koji su ostali u Ukrajini da pošalju dokumente ili ako imaju dokumente pokrećemo postupak priznavanja stečene svjedodžbe i diplome ili završene osnovne škole", zaključila je Halić.

Ističe da su osobe bez diplome zaposlene najčešće na pomoćnim poslovima u sektoru ugostiteljstva i turizma, dok su osobe koje imaju stečena strukovna obrazovanja zaposlena u skladu s profesijom. Prostora za zapošljavanje još ima jer su čak 432 hrvatska poslodavca izrazila želju za zapošljavanjem osoba iz Ukrajine. Kako bi se snašli, HZZ na svojim službenim stranicama ima prijevod i na Ukrajinski jezik.

Emisiju 'Informer' pogledajte besplatno na novatv.hr!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene