Od početka ruske invazije do danas u Hrvatsku je ušlo 10.711 raseljenih osoba iz Ukrajine, mahom žena, djece i osoba starije životne dobi. Dio njih traži posao u Hrvatskoj. Hrvoje Krešić ispitao je za Dnevnik Nove TV je li zapošljavanje Ukrajinaca u našoj zemlji složen proces.

Galerija Izbjeglice iz Ukrajine u Hrvatskoj - 2 Ukrajinske izbjeglice - 2 Zapošljavanje izbjeglica +4 Ruža Hrga

Za većinu ukrajinskih izbjeglica Crveni križ je prvo mjesto na kojem će potražiti pomoć, pa tako i za zapošljavanje.

Vezani članci Ruski vojnici u Ukrajini Proruski separatisti najavili smrtne kazne za strane borce: "Neće ih se smatrati vojnicima" Ilustracija - 3 Moskva pokazala fleksibilnost? Austrijski kancelar otkrio o kojim temama je Putin spreman razgovarati

"Ako osoba posjeduje dokumentaciju za privremenu zaštitu, može ostvariti i prava, mi ih potom uputimo na Hrvatski zavod za zapošljavanje, kojem se mogu javiti bilo putem maila na ukrajina@hzz.hr ili direktno u područnom uredu", objasnila je Tanja Marinković iz splitskog Crvenog križa.

Spomenutu iskaznicu za stranca pod privremenom zaštitom dodjeljuje Ministarstvo unutarnjih poslova. Za dobivanje je potrebna potvrda o ukrajinskom državljanstvu, postupak traje oko deset dana, a nakon izdavanja iskaznice izbjeglice se mogu zaposliti, odnosno tražiti pomoć Zavoda za zapošljavanje.

"Prijava u evidenciju i sve usluge poput posredovanja u zapošljavanju, korištenje mjera aktivne politike zapošljavanja, individualno savjetovanje, naše radionice, dakle sve ono što HZZ nudi i bilo kojem građaninu Republike Hrvatske", potvrdila je pomoćnica ravnatelja HZZ-a Ruža Hrga.

Mnogi posao traže u vlastitom aranžmanu, a od oko 600 osoba, koliko je dosad razgovaralo s mobilnim timovima HZZ-a, njih 272 želi posao. Među njima je 61 osoba s višom stručnom spremom, 103 s fakultetskom diplomom te njih dvadeset s magisterijem i doktoratom. Značajan interes postoji i s druge strane, među poslodavcima.

"Osim ovih naših tradicionalnih djelatnosti poput turizma, mnoge druge lokalne firme za koje nismo očekivali javljaju se i nude radna mjesta. To je rezultat kronične potrebe za radnom snagom u Hrvatskoj, a s druge strane, i istinske želje da se tim ljudima pomogne", zaključio je Damir Zorić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Zanimanja za koja Ukrajinci iskazuju interes su raznovrsna, od ugostiteljstva i turizma, građevine, čistača i čistačica, radnika u skladištima do grafičkih djelatnika ili liječnika. Jezik bi mogao biti zapreka, no iz HZZ-a poručuju kako već planiraju tečajeve hrvatskog jezika za sve koji se žele zaposliti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju