Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VREMENSKA PROGNOZA

Što nas čeka u idućim danima? Meteorolog otkriva kakav nas vikend očekuje

Meteorolog Nikola Vikić-Topić donosi prognozu za iduće dane.

I dalje na snazi ostaje crveni meteoalarm zbog orkanskog vjetra s udarima od 130 do 180 kilometara na sat koji će puhati cijelu noć na subotu i dio dana.

"Crveni meteoalarm na snazi je za sjeverni Velebit, dok je za Dalmaciju narančasti. Tamo će u subotu puhati jače nego u petak, tamo će bura slabjeti tek u subotu navečer. A na sjevernom Jadranu vjetar će slabjeti nešto ranije, u subotu prijepodne", objasnio je Vikić-Topić.

Za nadolazeći vikend najavio je vrlo hladno vrijeme – na moru zbog bure, a na kopnu zbog snijega na tlu.

"Slijedi nam razvedravanje, a kad imamo snijeg na tlu, onda temperature noću iznimno jako padaju. Jedna meteorološka zanimljivost ako gledate prognoze na svojim mobitelima na vremenskim aplikacijama - one vam neće pokazivati tako niske temperature, one će u stvarnosti sigurno biti puno niže jer meteorološki modeli to baš ne mogu dobro uhvatiti", kaže Vikić-Topić.

Već idućeg tjedna stiže novo zatopljenje, nova epizoda južine.

"Tako će biti sve do kraja siječnja, s manjim oscilacijama. Veljača će ipak biti nešto malo hladnija od siječnja, imat ćemo dvije do tri hladnije epizode", rekao je Vikić-Topić i dodao kako dugoročne prognoze za veljaču ukazuju na nekoliko hladnijih prodora, kao i više vlage i više oborina.

"Mislim da sa snijegom još nismo gotovi, a pred nama su još puna dva zimska mjeseca", zaključio je.

Pročitajte i ovo Nikola Vikić-Topić, Valentina Baus i Dino Goleš Tek je počela Prognostičar Dnevnika Nove TV otkrio koliko će nas još stiskati zima i čeka li nas novi snijeg. Objasnio i zašto ne treba vjerovati - aplikacijama

Za subotu je izdano crveno upozorenje na vjetar za regiju Rijeka zbog olujne i orkanske bure, a narančasto upozorenje na vjetar u regijama Knin i Split zbog olujne bure, dodaje se u priopćenju. Iz DHMZ-a upozoravaju kako se zbog prirode i složenosti meteoroloških procesa ne mogu predvidjeti i pravodobno izdati upozorenja na sve opasne pojave, a mogu se pojaviti i odstupanja prognoza i upozorenja od stvarnih događaja. Žuto upozorenje zbog vjetra je za subotu izdano u regiji Dubrovnik, gdje se očekuje olujna bura.

Prognoza DHMZ-a za subotu 

U većini krajeva pretežno sunčano, ujutro ponegdje u unutrašnjosti moguća magla. Oblačnije će se zadržati na jugu zemlje gdje će još u prvom dijelu dana biti mjestimične kiše, ali ponegdje i susnježice i snijega. Vjetar slab do umjeren, u gorju i jak sjeverni. Na Jadranu će puhati jaka i olujna bura, podno Velebita lokalno i s orkanskim udarima. Jutarnja temperatura zraka od -9 do -4, duž obale i na otocima između -1 i 4, na jugu oko 7 °C. Najviša dnevna uglavnom od -1 do 4, na Jadranu između 5 i 10 °C.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene