Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokrovitelj Lunos Hrvatska

Spriječite pojavu opasne plijesni: Kako se riješiti vlage u svom domu i zaštititi zdravlje obitelji?

Vlaga i plijesan tvrdoglavi su problemi, a njihova pojava najčešće se pripisuje nedovoljnom prozračivanju prostorija
Vlaga i plijesan tvrdoglavi su problemi, a njihova pojava najčešće se pripisuje nedovoljnom prozračivanju prostorija Getty Images
Aktualno Galerija Visokokvalitetni prozori i dodatna hidroizolacija na nekim dijelovima stambenog prostora onemogućavaju protok zraka Visokokvalitetni prozori i dodatna hidroizolacija na nekim dijelovima stambenog prostora onemogućavaju protok zraka Foto: Getty Images Plijesan i gljivice, uz ustajali zrak, najveći su problemi u kući Kreše i njegove obitelji Plijesan i gljivice, uz ustajali zrak, najveći su problemi u kući Kreše i njegove obitelji Foto: PR Nakon ispunjavanja obrasca na web-stranici, Lunos tim stigao je na dogovor kod Kreše Nakon ispunjavanja obrasca na web-stranici, Lunos tim stigao je na dogovor kod Kreše Foto: PR Stručni tim iz Lunosa Kreši je pomogao riješiti problem vlage i plijesni u obiteljskom domu Stručni tim iz Lunosa Kreši je pomogao riješiti problem vlage i plijesni u obiteljskom domu Foto: PR +3 Lunos tim objasnio je Kreši na koji način je, u njegovom domu, najlakše riješiti problem vlage i plijesni Galerija 1/8 >>
Osim po vidljivim crnim mrljama na zidovima, prisutnost vlage i plijesni u prostoriji možemo prepoznati i po eventualnom ljuštenju boje sa zidova, kondenzaciji vidljivoj na staklima, kao i po neugodnom mirisu u prostoriji kojeg se teško riješiti. Kako bi se dugoročno riješio taj problem, sanacija se mora odraditi profesionalno i detaljno. Iako se ventilacijski sustav može ugraditi u bilo koje doba godine, jesenski period idealno je vrijeme da se efikasnim i dugoročnim rješenjem trajno stane na kraj problemima kao što su plijesan i vlaga.

 Vlaga je čest i tvrdoglav problem brojnih kućanstava, za sobom ostavlja plijesan, čije su vidljive mrlje na zidovima, osim što stvaraju neugodne probleme, opasne za zdravlje i mogu ozbiljno narušiti kvalitetu života svih ukućana. Pojaviti se mogu primjerice zbog oštećenja na krovu u čije pukotine lako može prodrijeti voda, kao i kroz nepravilnosti ili oštećenja na vanjskim zidovima, ali najčešće se pojava vlage i plijesni pripisuje nedovoljnom prozračivanju prostorija. Visokokvalitetni prozori i dodatna hidroizolacija na nekim dijelovima stambenog prostora hermetički zatvaraju sve zidove i samim time onemogućen je protok zraka koji mora omogućiti domu da diše. Kako bi se taj problem dugoročno riješio, potrebna je profesionalna i promišljena sanacija.

Brojna rješenja ne funkcioniraju dugoročno

Zagrepčanin Krešo uselio se s obitelji u kuću iz 2003. godine u koju su bili već ugrađeni visokokvalitetni prozori, a objekt je imao certifikat energetske učinkovitosti. Tijekom renovacije prilikom dogradnje terase neke su dijelove objekta dodatno izolirali hidroizolacijom.

Cjelokupna izolacija onemogućila je protok zraka u kući: "Obitelj je mnogobrojna i svakodnevne aktivnosti poput pranja posuđa, kuhanja, tuširanja i sušenja rublja rezultirale su pojavom kondenzata, odnosno vlage, a posljedično i plijesni, kao i gljivica u nekim dijelovima kuće. Osjećaj ustajalog zraka u kući bila je svakodnevna pojava s obzirom na brojne ukućane koji žive u našem domu. Probleme smo probali riješiti češćim provjetravanjem, čak nekoliko puta dnevno, ali nažalost nije rezultiralo uspjehom jer bi u tu svrhu stalno netko trebao biti doma i svako malo provjetravati sve prostorije, a to je gotovo nemoguće", rekao je Krešo.

Vlaga i plijesan tvrdoglavi su problemi, a njihova pojava najčešće se pripisuje nedovoljnom prozračivanju prostorija Plijesan i gljivice, uz ustajali zrak, najveći su problemi u kući Kreše i njegove obitelji (Foto: PR)

Gljivice i plijesan i dalje su bile prisutne, a učestalim provjetravanjem gubili su toplinu u kući, zbog čega su i troškovi grijanja zimi bili puno veći. U toplijem dijelu godine, kaže, imali su problem s ulaskom peludi i ostalih nečistoća.

Decentralizirani ventilacijski sustav s rekuperacijom ispostavio se kao izvrsno rješenje

U potrazi za kvalitetnim i dugoročnim rješenjem koje će mu pomoći da zauvijek stane na kraj problemu vlage i plijesni, Krešo se odlučio za ugradnju decentraliziranog ventilacijskog sustava, a svoje je povjerenje dao tvrtki Lunos Hrvatska: ''Istraživanjem sam uvidio da se radi o njemačkoj kvaliteti i višegodišnjem iskustvu na tržištima Hrvatske i Slovenije. Ispunio sam obrazac na web-stranici i u kratkom roku dobio poziv od Lunosova tima", rekao je Krešo. Trajno rješenje potrebno je, tvrdi prodavač iz Lunosa, kako bi se oduzela moć vlazi da krene stvarati plijesan jer se često kratkoročno otklanjaju posljedice što ne donosi ništa dobro.

Decentralizirani sustav ventilacije u Krešinu je kuću omogućio dovod svježeg zraka bez dodatnog otvaranja prozora, odnosno provjetravanja, zbog čega se ne gubi na toplini postignutoj grijanjem u objektu. Sustav radi tako da ventilatori odvode ispušni zrak prema van preko ventilacijskih okna, a svježi zrak ulazi u prostorije kroz zidne ulazne jedinice. Time se postiže optimalnu razina vlage u prostorijama te sprječava stvaranje zidne plijesni, kondenzacije i neugodnih mirisa. Osim što se time poboljšava zrak u prostorijama, a samim time i kvaliteta života, sustav sadrži antialergijske filtere koji će onemogućiti ulazak alergena u životni prostor.

Nakon konzultacija sa stručnjacima iz Lunosa, odlučili su se za čak četiri proizvoda modernog dizajna i lake upotrebe čiji su operativni troškovi izuzetno niski: I Vent rekuperator, koji je ugrađen u dnevnoj sobi i kuhinji te se njima upravlja pomoću aplikacije na mobitelu, čime je korištenje maksimalno olakšano, model Silvento u kupaonici, koji odvodi potrošeni, ustajali zrak van, te model pasivne jedinice u spavaćoj sobi, koji kontrolirano upuhuje zrak u prostor.

Vlaga i plijesan tvrdoglavi su problemi, a njihova pojava najčešće se pripisuje nedovoljnom prozračivanju prostorija Pasivna jedinica ventilacijskog sustava Lunos koja upuhuje svježi zrak (Foto: PR)

Kad je sama instalacija u pitanju, Krešo priznaje kako je ipak bio pomalo skeptičan posebno jer je rješenje zahtijevalo bušenje u zid starije kuće, međutim stručnjaci iz Lunosa vrlo su ga brzo razuvjerili. Ventilacijski sustav Lunos jednostavan je za instalaciju bez obzira na to je li riječ o novogradnji ili starogradnji.

"Ugradnja ventilacijskih sustava pokazala se kao pun pogodak. Dokazala se obećana energetska učinkovitost, razina vlage i CO2 konstantno se održava na optimalnoj razini zahvaljujući ugrađenim automatskim sustavima za kontrolu vlage. Od puštanja u rad nemamo problema s vlagom ni u jednom obliku", objašnjava Krešo.

Razlika koju je potrebno doživjeti

Zahvaljujući ventilacijskom sustavu Lunos, kaže Krešo, dodatno provjetravanje kuće nije potrebno, pa se spriječio i ulaz peludi, a toplina od grijanja ostaje u domu. Osim što više ne vodi borbu s vlagom, Krešo priznaje kako je zrak u domu čišći, što se posebno osjeti ujutro u spavaćoj sobi: Probudite se okruženi svježim zrakom, a tako je i tijekom dana, zrak u domu stalno je svjež. Sustav Lunos o čistom zraku brine sam 24-erosatnom ventilacijom.''

Vlaga i plijesan tvrdoglavi su problemi, a njihova pojava najčešće se pripisuje nedovoljnom prozračivanju prostorija Zagrepčanin Krešo zadovoljan je učinkovitim rješenjem protiv vlage i plijesni koje znači kvalitetniji život za cijelu njegovu obitelj (Foto: PR)

Ventilacijski sustav Lunos pogodan je za ugradnju tijekom cijele godine, a jesenski period za to je idealan jer se upravo tada u domovima povećava vlažnost zraka, zbog čega bi trebalo što prije reagirati. Stručni tim iz Lunosa besplatan uvid u vašem domu izvršit će nakon jednostavnog popunjavanja obrasca na njihovoj web-stranici, a popust od 20% na ugradnju ventilacijskog sustava traje sve do 15. listopada. 

Zbog sve bržeg tempa i načina života pročišćen i svjež zrak u domu neophodan je za zdravlje cijele obitelji, a ventilacijski sustav koji drži 24-satni protok zraka u domu idealan je saveznik kojem uz potpuno povjerenje možemo prepustiti taj posao.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lunos Hrvatska po najvišim profesionalnim standardima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene