Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruke nadbiskupa

'Spasenje je jedno dijete, kakve li sablazni, no to je Božji stil'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski nadbiskupi odaslali su poruke vjernicima na božićnim misama.

Mons. Srakić: Jaslice kao povijest vječnoga života

Pročitajte i ovo Josipa Pleslić Sve objasnili Oglasio se USKOK: Komentirao je li Pleslić nudio nagodbu ako optuži Turudića i jesu li oni izvor spornih poruka Josipa Pleslić Afera nad aferama Josipa Pleslić traži zaštitu SOA-e, MUP-a, Ministarstva... Njezin odvjetnik za Dnevnik Nove TV kaže: "Ona prolazi torturu"

Središnje božićno misno slavlje u đakovačkoj katedrali predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Marin Srakić, predsjednik Hrvatske biskupske konferenecije (HBK).

'Jaslice koje ovih dana vidimo gotovo u svakoj crkvi, i gotovo u svakoj kući slika su povijesti, a ne neke priče. To je povijest vječnog života, spasitelja Isusa, njegove vječne veze prema nama i svim ljudima kojima nas šalje da ga navijestimo. Već 2000 godina Crkva su jaslice u koje Marija polaže Isusa. Povjerava ga klanjanju i razmatranju svih naroda. A naša je želja da naša zajednica i svaka obitelj postanu živa štalica, mjesto gdje se Isus nastavlja rađati i preporađati na radost svih ljudi', kazao je nadbiskup Srakić.

Danas se u gradu Davidovdu rodio Spasitelj. Današnjem čovjeku, ali i čovjeku svih vremena potrebna je vijest, kao što je ta vijest, koja nam pomaže da dišemo punim plućima. Daje nam se spasenje dragovoljno, iz čiste ljubavi, daje nam se Spasitelj, Bog ga je poslao i za nas. To se spasenje ne sastoji u spasenju od problema koje pritišću naš život, to se spasenje očituje u rješenju problema što ga svatko od nas u svojoj nutrini postavlja zabrinjavajućim pitanjima o smislu živopta, o vlastitoj sudbini, o čovjeku: odakle dolazim, tko sam zapravo i kakva me sudbina čeka, hoću li zauvijek živjeti i to sretno, rekao je u propovijedi Srakić.

'To spasenje dolazi od malenoga, od jednog djeteta, slabog i bespomoćnog. Spasenje je jedno dijete. Kakve li sablazni, no to je Božji stil', kazao je nadbiskup Srakić u božićnoj propovijedi koju je posvetio povijesnom događaju rođenja Betlehemskog djeteta i njegovoj svevremenskoj ljubavi prema čovjeku. 

Nadbiskup Puljić: Osluškujmo poticaje Božića

U katedrali sv. Stošije, prvostolnici Zadarske nadbiskupije, svečano misno slavlje predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, koji je pozvao svakog čovjeka da osluškuje poticaje Božića. Nema Božića dok čovjek čovjeku ne postane bratom, stoga otvorimo svoja srca i duše i osluškujmo njegove poticaje', poručio je nadbiskup Puljić. Čestitajući svim vjernicima blagdan Božića nadbiskup Puljić je u svojoj božićnoj propovijedi rekao da nema radosnije vijesti za neku obitelj od rođenja djeteta. 'Kada se dijete u nekoj obitelji rodi ta se vijest svima odmah javlja, a pogotovo danas kada to moderne tehnologije čine jednostavnim. Današnji spomendan rođenja Isusova odudara od tih modernih standarda. Isusovo rođenje dogodilo se u zabačenoj štali, čijeg vlasnika niti evanđelisti nisu zabilježili. Nikome tu radosnu vijest roditelji nisu mogli javiti. Ali onda se nebo uključilo i javilo vijest preko svojih nebeskih komunikatora', rekao je nadbiskup Puljić dodajući kako ta radosna vijest da nije nimalo ostarjela.

'Stotine tisuća ljudi danas kliče, pa evo i mi ovdje', rekao je nadbiskup Puljić te poručio vjernicima 'da se malo zaustave i osluhnu melodiju neba kako bi vidjeli ima li mjesta u duši za Boga'.

Nadbiskup Barišić: Socijalna nepravda nas pogađa i vrijeđa

Nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić je služeći danas božićnu misu u katedrali sv. Duje, kritizirao potrošački mentalitet rekavši da nas vrijeđa socijalna nepravda, te poručio da samo svjetlo vjere očitovane u betlehemskom djetetu daje sigurnost i nadu u teškim vremenima. 'Socijalna nepravda nas pogađa, vrijeđa, boli i dijeli', rekao je nadbiskup Barišić. Upozorio je kako postoji opasnost da se siromaštvu, uz pojedince koje je, kako je kazao, sredina učinila takvima, priključe 'i širi slojevi društva, osobito mladi i obitelji s bogatstvom djece'. 'Nepravda nanosi tamu na naše horizonte', istaknuo je. 'Ako je tama u srcu, to se sve očituje u našim obiteljskim i društvenim odnosima', kazao je.

Po njegovim riječima, zaslijepljeni smo mentalitetom profita, interesa i konzumerizma. 'Ne određuju nas naše stvarne potrebe, nego nas nosi vihor nametnutih nam potrošačkih želja koje teško možemo uskladiti s našim financijskim mogućnostima. Posljedica toga je još veće siromaštvo - materijalno, pa i moralno' istaknuo je nadbiskup Barišić. Naglasio je kako se u Božiću 'susreću Božja ljubav prema nama i naša nada prema vječnosti'. 'Samo nam svjetlo vjere očitovane u betlehemskom djetetu daje sigurnost i nadu - pa i u teškim vremenima krize, neuspjeha i bolesti', rekao je nadbiskup Barišić u Božićnoj propovijedi.

Nadbiskup Devčić: Božić je vrijeme opredjeljenja

Riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić kazao je danas u propovijedi na božićnoj misi u katedrali sv. Vida da je fenomen prividnih kršćana prisutan danas možda više nego ikada u povijesti te da je Božić vrijeme ispitivanja vlastitog opredjeljenja za Isusa, kako bi ono bilo istinito i životno. 'U naše vrijeme, uz one koji se stvarno opredjeljuju za Isusa ili protiv njega, najviše je onih koji se samo prividno ili uopće nikako za njega opredjeljuju', rekao je. Nadbiskup Devčić rekao je da su 'toliki koji su samo prividno za Isusa, iako su u njegovo ime kršteni i njegovim Duhom pomazani.'

Nastavio je da, s druge strane, postoji i fenomen religiozne ravnodušnosti, 'koja je to samo naizgled, dok je stvarno svrstavanje na Bogu protivnu stranu.' Mons. Devčić istaknuo je da između onih koji izričito niječu Boga i onih koji su prema njemu ravnodušni nema nikakve stvarne razlike, 'kao što nije bilo ni između onih koji su u Isusovo vrijeme na njegov spomen odmahivali rukom, a drugi mu radili o glavi.'

Riječki nadbiskup naglasio je u propovijedi da je Božić vrijeme opredjeljenja, odnosno vrijeme ispitivanja vlastitog opredjeljenja za Isusa 'kako ono ne bi bilo samo prividno, nego istinito, životno opredjeljenje.' (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene