Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaredalo se

Niz gafova na državnoj maturi, ravnatelj NCVVO-a: "Meni je razumljivo da je to Ankara, ali eto..."

Još jedan gaf na državnoj maturi - u zadatku iz hrvatskog jezika glavnim gradom Turske proglašen je - Istanbul! Pogrešku su u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja priznali, ali pitanje se neće poništiti.

Na ispitu iz hrvatskog jezika maturante se pitalo koja je od ovih rečenica napisana u skladu s pravilima o pisanju velikog i malog slova. Među ponuđenima je bila i rečenica: ''Prijestolnica Istočnoga Rimskog Carstva bio je Carigrad, grad koji se danas zove ISTANBUL i glavni je grad Turske''. Zadatak je na mjestu, osim što glavni grad Turske nije Istanbul, već Ankara!

Pogreška je uočena, ali pitanje se neće poništiti.

"Ovdje se ne radi o formulaciji koja vodi učenika na krivo rješenje jer je u pitanju veliko ili malo slovo. Je li to Ankara ili Istanbul za samo rješenje zadatka nije presudno, ali jest iz pozicije renomea centra i pitanja poznavanja opće kulture", pojasnio je odluku Vinko Filipović, ravnatelj NCVVO-a.

Pročitajte i ovo Grad Osijek nagradio je 50 najboljih maturanata - 2 Ulaganje u budućnost Osijek i ove godine za maturante spremio jedinstven poklon: ''Ovo je nagrada za njihov marljiv rad i rezultate''

Inače, ispit, prije nego što dođe do maturanata, prođe kroz više ruku.

"10-ak ljudi je uključeno bilo", kaže pa se i sam čudi kako je do toga došlo: "Malo sam subjektivan jer ja kao geograf, meni je razumljivo da je to Ankara, ali eto dopuštam da oni koji nisu te struke možda to i ne znaju", rekao je Filipović.

Kaže - važno da nitko od maturanata nije oštećen. No, ovo nije jedina pogreška. Prošli tjedan ovaj ih je maturant upozorio da Uskok nije Vladin ured, kako je bilo navedeno u pitanju.

Prvu žalbu su mu odbili uz vrlo upitno obrazloženje. Priznali su pogrešku tek kad se drugi put žalio. Pošteno su poništili to pitanje. No, na ovakvom ispitu ne bi trebalo biti pogrešaka, kaže Boris Jokić.

"I sada, više od 10 godina državne mature mislim da nema mjesta za ovakve greške. Ajmo svi učiniti to da ti svi ti ispiti budu bolji. Prije svega, na korist same djece, svih tih ljudi, da mogu vjerovati u ovu državu, da mogu vjerovati u meritorkraciju", rekao je.

Pročitajte i ovo Državna matura - 1 RELEVANTNI POKAZATELJI Stigli prvi rezultati mature: Pogledajte koji je predmet učenicima bio najteži

"Pa gledajte, postoji nešto što sam ja već nazvao - stručni ego. Naime, na prvom prigovoru mišljenje dali su članovi stručne radne skupine koja je radila taj ispit i očito u tom trenutku nisu imali dovoljno samokritičnosti da prihvate i priznaju da je prigovor neopravdano odbačen", rekao je Filipović i priznao da mu je žao što se to dogodilo.

Nije nezamislivo da se takve pogreške dogode, dodaje Jokić.

"Kada se one dogode treba ljudski reagirati. Priznati odgovornost, ispričati se i napraviti bolje sljedeće godine. Ova izmotavanja nikome ne služe. Time nećete spasiti niti proces državne mature, niti sebe. Već, štoviše, dat ćete mnogim mladim ljudima da država se tu pokušava izmotavati", poručio je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene