Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolest joj oduzela glas

Progovorila nakon 30 godina: 'Ovo je blagoslov!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada je 1982. godine tijekom teške prehlade ostala bez glasa Betty Lou Trufant nije ni slutila da neće moći govoriti idućih 30 godina.

Kada je zbog bolesti ostala bez glasa pretpostavljala je da se radi o laringitisu zbog kojeg većina oboljelih ostane bez glasa. No, njoj se glas nije vratio 30 godina što joj je uvelike utjecalo na život.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Sanja veliku Rusiju Dodik veličao osuđene ratne zločince: "Ne smijete ih zaboraviti samo zato jer je netko rekao da su oni izvršili zločin" Slika nije dostupna Zanimljiva teorija VIDEO Putinovo novogodišnje obraćanje podiglo prašinu: "Čestitku je očigledno generirala umjetna inteligencija"

'Izbjegavala sam društvene kontakte s ljudima', rekla je 64-godišnja Betty Lou. Bilo joj je jednostavnije ostati kod kuće nego izaći među ljude i nositi se s frustracijom nemogućnosti razgovora s drugima. Poteškoća je bilo i unutar obitelji pa su se snalazili na razne načine. Primjerice, na svakom katu kuće bio je maleni interkom putem kojeg bi Betty Lou jednim signalom pozvala kćer da siđe na ručak.

>> Napokon progovorila i prvo rekla 'Volim te, tata'

No, sve se promijenilo kada je na televiziji čula za slučaj žene koja je na jednak način izgubila glas, ali ga i vratila u klinici u Clevelandu pomoću djelotvorne masaže grla.

Nakon 30 godina prihvaćanja da će komunikaciju moći ostvariti samo putem gestikulacije i mimike Betty Lou je dobila nadu, piše abc news. 'Taj se problem obično naziva paralizom glasnica. Povezano je s kretnjama glasnica koje su razdvojene kad dišemo, a skupljene kad govorimo ili pjevamo. Jedna od glasnica se ne može približiti drugoj pa nema ni zvuka koji one proizvode', objasnio je dr. Michael Benninger.

Nakon masaže i operativnog zahvata u kojem je 'bolesna' glasnica Betty Lou smještena na sredinu kako bi je zdrava mogla dohvatiti - progovorila je. 'Doista se osjećam blagoslovljeno jer mi se ovo dogodilo. Blagoslov je što sam dobila glas natrag', rekla je. Kada su je prvi puta čuli članovi obitelji su se rasplakali jer su već zaboravili kako zvuči.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene