Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinjavajući podaci

Postajemo sve deblji, evo koliko kilograma viška ima svaki Hrvat

Studija pokazuje da postajemo sve deblji (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Studija pokazuje da postajemo sve deblji (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Studija pokazuje da postajemo sve deblji (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Studija pokazuje da postajemo sve deblji (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Studija pokazuje da postajemo sve deblji (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Studija pokazuje da postajemo sve deblji (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Studija pokazuje da postajemo sve deblji (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
Iako je dobro i poželjno rekreirati se od malih nogu, većina to ipak ne prakticira. Postajemo sve deblji i to ne samo naša nacija. U istraživanju londonskog Imperial Collega obrađeni su podaci o tjelesnoj masi i visini više od 112 milijuna odraslih osoba u razdoblju od 1985. do 2017. godine.

Više od 1.000 stručnjaka provelo je istraživanje u 200 zemalja uključujući i Hrvatsku. U istraživanju je sudjelovala i naša docentica doktorica znanosti, Sanja Musić Milanović.

Studija je pokazala kako je na globalnoj razini u 33 godine zabilježen prosječni porast indeksa tjelesne mase od 2 kilograma po metru četvornom kod žena i 2,2 kilograma kod muškaraca, odnosno svaka osoba ima 5 do 6 kilograma tjelesne mase više. Više od polovice globalnog porasta u debljini u razdoblju od 33 godine može se pripisati porastu indeksa tjelesne mase u ruralnim područjima.

Naime, u 1985. godini, žene i muškarci koji su živjeli u gradovima u više od tri četvrtine zemalja imali su viši indeks tjelesne mase od onih koji su živjeli u ruralnim područjima. S vremenom, razlika u ruralnom i urbanom indeksu tjelesne mase u velikom se broju zemalja smanjila ili čak promijenila smjer.

U Hrvatskoj je tako vjerojatnost za debljinu u ruralnoj sredini, u usporedbi s urbanom, veća za 44% kod muškaraca, a kod žena za 40%.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene