Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osvojile simpatije mnogih

DO SAD STE IH GLEDALI SAMO U FILMOVIMA Hrvatice u svjetskom vrhu ovog ekstremnog sporta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sport koji je u SAD-u postao neizostavan dio svih sportskih manifestacija i njime se bavi preko 1.7 milijuna učenika i studenata.

Nakon američkog rata za neovisnost, borbe za osamostaljenje trinaest britanskih kolonija u Sjevernoj Americi , krajem 18. stoljeća počeli su prosvjedi studenta, posebice muške populacije koja je bila izrazito nezadovoljna odnosnom profesora prema studentima. Kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo, neki su napustili školovanje, a drugi sav svoj bijes usmjerili na izvannastavne aktivnosti. Tako su se javili prvi timovi navijača koji su, osim podrške svojim timovima na terenu publici slali poruke u kojima su isticali svoje nezadovoljstvo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mama, ne gledaj! VIDEO Evo kako se jedan tata zabavlja sa svojim djetetom! Slika nije dostupna BASE jumping VIDEO Pogledajte što moraju napraviti u 5 sekundi, inače...

Ugledavši se na kolege iz Velike Britanije koji su u to vrijeme već počeli s navijanjima na sportskim događanjima, krajem 1860-ih, na utakmici koja se vodila između Sveučilišta Princeton i Rutgers, po prvi puta, skupina studenata okupila se kako bi zajedno navijali za svoj tim. Kada je jedan student sa Princetona otišao na Sveučilište u Minnesoti, okupio je zaljubljenike u sport te osnovao prvu skupinu navijača. Skupina je bila sačinjena od isključivo muškaraca, a 1903. osnovano je prvo službeno navijačko bratstvo.

Nakon toga navijanje se počelo planirati unaprijed. Izmišljale su se plesne koreografije, riječi koje se lako pamte te dodavali navijački rekviziti. Tek 1923. godine u navijanje su uključene žene, no bilo je potrebno još na desetke godina da žene budu prihvaćene kao dostojni navijači.

S početkom Drugog svjetskog rata muškarci su trebali otići na ratišta, a žene polako počele preuzimati navijanje. Do 1970-ih navijanje su u potpunosti preuzele žene. Događaj koji je zaslužan za širenje cheerleadinga na druge kontinente bile su 26. Olimpijske igre u Atlanti 1996. godine. Tijekom otvaranja Olimpijskih igara između ostalih, nastupili su cheerleaderi koji su oduševili publiku, a snimke njihovog nastupa obišle su svijet.

Danas gotovo da ne postoji škola i sveučilište koje nema svoje navijače, odnosno cheerleadere. Cheerleading je u SAD-u postao neizostavan dio sportskih manifestacija i njime se bavi preko 1.7 milijuna učenika i studenata. Cheerleading se s vremenom razvijao. Na početku su to bili samo muškarci koji su glasno navijali za svoje timove, onda su navijanje preuzele žene koje su u navijanje dodale plesne pokrete, a kasnije se razvio u sport.

Opasan i zahtjevan sport

Cheerleading danas više nije samo skandiranje, odnosno navijanje za sportske timove, nadograđen je mnoštvom elemenata iz partnerne i ritmičke gimnastike, akrobatike i ostalih plesnih struktura. Elementi koji se izvode na cheerleading natjecanjima toliko su zahtjevni da je cheerleading proglašen ekstremnim sportom.

To je kombinacija plesa i gimnastičkih elemenata s raznim skokovima, dizanjima i piramidama. U nekim elementima djevojke lete i do deset metara u zrak. Ono što je najvažnije je da je cijeli tim uigran, a nije zanemariva ni fizička snaga kao i povjerenje članova tima.

'Kada se okupi ekipa i kada znate da ste svoju koreografiju uvježbali do savršenstva, nema boljeg osjećaja od nastupa pred stotinama ljudi i nekoliko oštrih sudaca koji ocjenjuju vaš rad, a još kad za to primite medalju, srce postane veliko ko kuća', ispričala nam je cheerleadersica Ines iz Plesnog centra Livi.

Polako, ali sigurnim koracima cheerleading se u Hrvatskoj počeo razvijati. Trenutno u Hrvatskoj postoji nekoliko desetaka klubova čije aktivnosti obuhvaćaju ovaj sport, a najuspješnije među njima su cheerleadersice Plesnog centra Livi čiji je dugogodišnji rad prepoznat ne smo u Hrvatskoj već i u svijetu. 

Najbolji rezultat hrvatskog cheerleadinga do sada

21. i 22. studenog 2015. u Berlinu je održano 8. Prvenstvo svijeta u cheerleading plesu na kojem je nastupao i group stunt Cheerleadersica Livi, skupine iz Čakovca. Group Stunt Cheerleadersica Livi osvajanjem 3. mjesta na Europskom prvenstvu u lipnju ove godine kvalificirao se na Svjetsko prvenstvo u cheer plesu koje se održava svake druge godine.

Cheerleadersice plesnog centra Livi natjecale su se u kategoriji Cheerleading Small Groups All Female Senior sa 14 najboljih svjetskih država. Natjecanje se odvijalo dva dana. Nastup prvog dana donio im je 69 boda i 10. mjesto. Drugog dana naše djevojke su briljirale i osvojile 87 boda što im je donijelo 6. mjesto. Na kraju ukupno su osvojile 156 boda i 8. mjesto. Pobjednik natjecanja u Cheerleading Small Groups All Female bile su djevojke iz Japana te su ovom pobjedom potvrdile status najjačih cheerleadersica svijeta. Ovo je najveći uspjeh Cheerleadersica Livi i hrvatskog cheerleadinga do sada.

'Svojim nastupom djevojke su potvrdile visoki rejting koji Cheerleadersice Livi imaju u Europi i svijetu, a posebno nas raduje poziv Japanskog Cheerleading Saveza na njihovo natjecanje koje se održava u mjesecu srpnju u najvećem svjetskom gradu gradu Tokiju.', rekao je voditelj cheerleading skupine Livi, Siniša Stričak.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene