Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STRAHUJU ZA ŽIVOT

Gdje je zapelo? Stanari braniteljske zgrade pet godina čekaju sanaciju nakon požara: "Obećanja smo se dosad naslušali... Imamo toga i previše"

Aktualno Galerija Opasna zgrada, branitelji na čekanju - 1 Opasna zgrada, branitelji na čekanju - 1 Foto: DNEVNIK.hr Opasna zgrada, branitelji na čekanju - 2 Opasna zgrada, branitelji na čekanju - 2 Foto: DNEVNIK.hr Opasna zgrada, branitelji na čekanju - 3 Opasna zgrada, branitelji na čekanju - 3 Foto: DNEVNIK.hr Opasna zgrada, branitelji na čekanju - 4 Opasna zgrada, branitelji na čekanju - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Opasna zgrada, branitelji na čekanju - 5 Galerija 1/8 >>
Već pet godina stanovnici braniteljske zgrade u Zadru čekaju sanaciju nakon požara. Osim što gaze po kablovima, naslušali su se mnogih obećanja, ali stalo je samo na tome.

Stanari jedne braniteljske zgrade u Zadru doslovno gaze po struji. Kabeli su im razasuti po dvorištu, stubištu, pročelju zgrade. Tako žive već pet godina jer je zapela sanacija nakon požara, koju je trebalo financirati Ministarstvo branitelja.

Bez svjetiljke u rukama, u podzemnu garažu zgrada u Zadru u kojima žive, ovi ljudi ne ulaze. Prije pet godina vatra je na ovom mjestu progutala dva automobila. I uništila instalacije, a ono što je trebalo biti privremeno, već pet godina je, kažu, trajno rješenje. Oni su branitelji, stanove su dobili po povlaštenoj cijeni, kredite za njih otplaćuju, plaćaju pričuvu i čekaju.

Pročitajte i ovo Nominacije za Večernjakovu ružu - 3 NOMINIRAN I FABIJAN PAVAO MEDVEŠEK Još jedno priznanje za Dnevnik Nove TV i Mislava Bagu: Nominirani su za Večernjakovu ružu - "Oni svaki dan daju sve od sebe da bi informirali ljude"

Pročitajte i ovo Darinko Dumbović BORBA ZA FOTELJU Umjesto obnove nakon potresa, na Banovini bjesni politički rat. Petrinjski gradonačelnik Dumbović na kritike odgovara: ''Pa nisam ja Batman, jel' vi mislite da sam ja Batman?!''

''Pet godina, ne pet dana, mi čekamo, čekamo. Više ne znamo kome se obratiti. Eto vama smo se obratili, ja više ne znam kome se obratiti za pomoć. Iz Ministarstva nitko nije dvije godine niti bio ovdje'', rekao je Darko Pavelić, stanar zgrade u Zadru. Da netko dođe, kaže, imao bi i što vidjeti.

''I svaki portun ima svoju cijev i mi ne možemo uopće zatvorit vrata od portuna. Ni zimi, može ući tko hoće, ukrast tko hoće, puše bura, ne znan ni ja, pitaju me šta je ovo, mi kažemo da smo na respiratoru već pet godina'', objašnjava Dražen Tomičić, stanar zgrade iz Zadra.

Zubu vremena ne odolijeva ni plastika u kojoj su kabeli. Koji leže posvuda po dvorištu, mreža kabela i po stubištu. Kažu, strahuju i za život. A najviše ih boli činjenica što za njihov problem Ministarstvo branitelja u čijem je zgrada vlasništvu, nema sluha.

''Mi smo zadnja rupa ovdje, a prva smo bili dok je bilo vrijeme. Sad, nažalost, smo zadnji'', izjavio je Asim Krasniqi, stanar zgrade.

Iz resornog Ministarstva kažu da za problem znaju. Nakon požara s osiguravateljskom kućom postigli su izvansudsku nagodbu za naknadu štete, ali još uvijek traže izvođača radova.

''Tijekom ovog mjeseca objavit će se peti otvoreni postupak javne nabave. U prethodna četiri postupka javne nabave donesena je Odluka o poništenju iz razloga što u tri postupka nije pristigla nijedna valjana ponuda, dok je u jednom postupku jedina pristigla ponuda bila viša za 38 posto od procijenjene vrijednosti nabave, odnosno radova'', priopćili su iz Ministarstva branitelja.

Posljednja procjena rađena je prije tri godine. Troškovnik - 635 tisuća kuna bez PDV-a. Stanari su, kažu, već umorni od javnih nabava i obećanja. Posljednje im je dao zadarski gradonačelnik Branko Dukić. Obećao im je dolazak ministra Tome Medveda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SUSJED GA PRIJAVIO Uhićen predsjednik dubrovačkog SDP-a i kandidat za gradonačelnika, sam se predao policiji

Pročitajte i ovo Iva Pem Novosel PROBLEM VELIKA OKUPLJANJA Epidemiologinja o mogućem širenju korone zbog sprovoda s mnogo ljudi: ''Većinom su nosili maske, nadamo se da neće doći do prijenosa..."

''Obećanja smo se dosad naslušali, obećanja, imamo toga i previše. Nitko u Hrvatskoj nema da ovo napravi ili da neće ili su premale cijene. Ne znam'', govori Darko Pavelić.

Znaju da gube strpljenje jer, kažu, oni prije 30 godina čekali nisu, a sad su na čekanju. 

Najgledanija informativna emisija u zemlji, Dnevnik Nove TV, u utrci je za medijsku nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV emisija godine.

Podržite je svojim glasom, a kako to učiniti saznajte ovdje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene