Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''gdje je tito?''

Raj na zemlji nekad i sad: Pogledajte galeriju rijetko viđenih fotografija Brijuna

Brijuni nekad i sad (Foto: NP Brijuni)
Brijuni nekad i sad (Foto: NP Brijuni) NP Brijuni
Aktualno Galerija Brijuni nekad i sad (Foto: NP Brijuni) Brijuni nekad i sad (Foto: NP Brijuni) Foto: NP Brijuni Brijuni nekad i sad (Foto: NP Brijuni) Brijuni nekad i sad (Foto: NP Brijuni) Foto: NP Brijuni Brijuni nekad i sad (Foto: NP Brijuni) Brijuni nekad i sad (Foto: NP Brijuni) Foto: NP Brijuni Brijuni nekad i sad (Foto: NP Brijuni) Brijuni nekad i sad (Foto: NP Brijuni) Foto: NP Brijuni +29 Brijuni nekad i sad (Foto: NP Brijuni) Galerija 1/34 >>
Nacionalni park Brijuni ove godine obilježava 35. rođendan. Taj skup otoka koji mnogi nazivaju rajem na zemlji prošao je kroz različite promjene, no uspio je sačuvati identitet i prepoznatljivost.

Brijuni su nacionalnim parkom proglašeni 1983. godine, a prvi su gosti stigli 1984., što je bio početak organiziranih posjeta. Tijekom proteklih godina, Nacionalni park posjetilo je više od 4,5 milijuna posjetitelja i ostvareno je više od milijun i pol noćenja. Organizirani su brojni skupovi od Opeca do medicinskih, ekonomskih i drugih stručnih kongresa, godišnjih konferencija poznatih domaćih i stranih tvrtki i raznih događanja poput polo turnira, golf natjecanja, konjičkih utrka te svečanih večera na otvorenom. Brijuni su postali prepoznatljivi po svojoj jedinstvenoj ponudi i kao takvi privukli su velik broj poznatih osoba.

Pročitajte i ovo Obilježavanje obljetnice u Jasenovcu - 4 79. obljetnica FOTO Državni vrh s manjinama odao počast stradalima u Jasenovcu: Oporbene stranke i predstavnici Židova odvojeno Josip Jović na Plitivcama Obljetnica smrti prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića: "Ponosan sam što dobio ime po svom stricu. Nikad neću prežaliti što ga nisam imao priliku upoznati, ali on živi u meni"

Brijuni nekad i sad (Foto: NP Brijuni) Brijuni nekad i sad (Foto: NP Brijuni) Foto: NP Brijuni

Stvoritelj je dio Zemlje naumio oblikovati prema slici Raja. Tako je nastala Istra, nalik vrtu obraslom predivnim drvećem i prostranim livadama, koje oplakuje plavo more i poziva ljude sretnom životu. No ljubomorni vrag uništio je njegovo djelo razrezavši vreću u kojoj je anđeo nosio ostatke neiskorištenog kamenja te se tisuće kamenih stijena prosulo po istarskoj zemlji, zemlji kontrasta, u isto vrijeme pitomoj i surovoj, plodnoj i škrtoj, sunčanoj i oblačnoj. Rastuženi anđeli prikupili su djeliće Raja preostale među rasutim kamenjem i zaštitili ih morskim valovima. Tako su nastali Brijuni.

Brijuni nekad i sad (Foto: NP Brijuni) Brijuni nekad i sad (Foto: NP Brijuni) Foto: NP Brijuni

U petak Nacionalni park svečano slavi 35. rođendan, a od subote do 31. listopada organiziraju Dane otvorenih vrata uz 25 % popusta na smještaj, aute i bicikle te vez, a izletničke su karte po popularnim cijenama od 60 kuna za odrasle i 30 za djecu.

U galeriji možete vidjeti fotografije Brijuna nekad i sad, a na njima se šepuri i brijunska legenda – Titov papagaj Koki. Takvi kakadui žive i do 100 godina. To je vrlo inteligentna, druželjubiva i umiljata vrsta ptice koja obožava kupanje.
Josip Broz Tito Kokija je darovao unuci Aleksandri - Saši Broz za deveti rođendan. Jedno vrijeme nije bio na Brijunima, a više od tri desetljeća, uz slonicu Lanku, najatraktivniji je stanovnik otočja.

Koki sigurno zna brojne brijunske tajne, a razgovara samo kad je dobro raspoložen. Uz neke prostote koje nećemo navesti, u njegovu je rječniku: ''Kako si?, Kako se zoveš?, Koki, zdravo, Tito, gdje je Tito?...''

Brijuni nekad i sad (Foto: NP Brijuni) Brijuni nekad i sad (Foto: NP Brijuni) Foto: NP Brijuni

Na sjevernom rubu Velikog Brijuna 1978. godine formiran je safari park u kojem šetaju ljame, zebre, boškarini, koze, krave, nojevi... Slon je poklon iz Indije 1974. godine. Visok je do 3 metra, a težak i do 4 do 5 tona. Dnevno mora pojesti oko 80 kilograma hrane, a u jednom srku upije do 10 litara vode što je oko 200 litara vode odjednom.

Nakon 35 godina od osnutka nacionalnog parka, 14 otoka i otočića postalo je spoj prirodnih i kulturnih znamenitosti. Nacionalni park već godinama privlači tisuće izletnika iz cijelog svijeta. Uz spomenike iz antičkog, bizantskog i srednjovjekovnog doba, austrougarski su hoteli i danas u turističkoj funkciji.

Brijuni nekad i sad (Foto: NP Brijuni) Brijuni nekad i sad (Foto: NP Brijuni) Foto: NP Brijuni

Neki su hoteli obnovljeni, ali sustavnog ulaganja nema, pa je i na nekim fotografijama vidljivo da su nekad izgledali bolje nego danas. Ali i to može biti dio čari.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene