Zaustavljen je megaprojekt na Brijunima vrijedan milijardu i pol kuna. Vizija razvoja nacionalnog parka vlade Zorana Milanovića nije našla istomišljenike u sadašnjoj Vladi. Od luksuznog turizma za sada ništa, Brijuni i dalje ostaju nedosanjani elitni san.


Obnovljeni hoteli s pet zvjezdica, luksuzni resort, kongresni centar, uvjeti za prihvat megajahti... Popis velikih brijunskih promjena nije stigao dalje od zamisli.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO 'Cilj je dovesti projekt neviđen u Hrvatskoj' Slika nije dostupna Područje Brijuni rivijere proglašeno kulturnim dobrom; Miletić: To je apsurd!

Iako je bivša Vlada pokrenula cijelu proceduru i za izradu projekta potrošila milijune, ova sadašnja još uvijek nije pokrenula izmjene i dopune prostornog plana Brijuna što je zapravo preduvjet za razvoj ovog projekta.

Iako su ga bivši ministri Darko Lorencin i Mihael Zmajlović nazivali povijesnim projektom, čini se kako sadašnja Vlada u to nije uvjerena.

"To je još jedna ne baš sretna hrvatska priča koja je prije nekoliko godina zapela. Tu postoji određeni sukob Ministarstva kulture i Ministarstva zaštite okoliša", kaže Lovro Kuščević, ministar graditeljstva i prostornog uređenja. 

U vrijeme velikih planova angažiran je i konzorcij od šest tvrtki. Prvi dio ugovorenog posla obavili su u svibnju 2014. i isporučili poželjan koncept korištenja otoka, kao i cijeli poslovni model. Prihvaćen projekt je utihnuo, tvrde konzultanti, nakon promjene Vlasti.

"Osim te 'ajmo reći traljavosti administracije, imate problem ponašanja u prijenosu vlasti i poštivanja nekih prethodnih ugovora. Postoji vjerojatno problem nekih odgovornosti za resor", kaže Miroslav Dragičević, konzultant projekta NP Brijuni.

Projekt je trenutačno na čekanju, a o njemu se niti ne razgovara. Dobrovićevo Ministarstvo, koje za njega također treba dati zeleno svjetlo, na naše upite nije odgovorilo.

"Kako je u to vrijeme premijer Milanović osobno donio odluku da se ide u nekakav natječaj za izbor savjetnika, da se traži svjetsko rješenje za taj projekt, bojim se da i u ovoj situaciji bez premijera Plenkovića neće to moći proći", kaže Dragičević

Postupke Vlade osuđuju i građani Istre za koje je ovo još jedna razočaravajuća politička priča. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju