Obavijesti Video Pretražite Navigacija

MUP svijestan lošeg socijalnog i sigurnosnog stanja zaštitara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova i Republičkog sindikata radnika Hrvatske održali su dva sastanka, na kojima su prihvaćeni zaključci vezani za rad zaštitarskih službi, te je sindikat odlučio odgoditi prosvjed zaštitara.

U zaključcima, koje je na svojim internetskim stranicama prenio i MUP RH, navodi se kako je "MUP svjestan katastrofalnog socijalnog i sigurnosnog stanja radnika zaštitara, te problema nelojalne konkurencije u zaštitarstvu" i "želi riješiti taj problem na najkvalitetniji mogući način".

Pročitajte i ovo Iskorak u zaštiti životinja - 6 povijesni iskorak Zbog napuštanja životinje možete završiti u zatvoru: "Ljudi bi i vlastitu djecu ostavljali da nema kazne za to" Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode

"MUP RH prihvaća prijedlog Republičkog sindikata radnika Hrvatske za poništavanjem Pravilnika o izmjenama i dpunama Pravilnika o uvjetima i načinu izdavanja posebnog odobrenja za obavljanje poslova osiguranja i pratnje novca, vrijednosnih papira i dragocjenosti. MUP priznaje da se tim izmjenama ne bi postiglo željeno, te prihvaća stav RSRH da bi izmjene, osim neučinkovitosti, uzrokovale nepotreban odljev
velikih novčanih iznosa u inozemstvo (za nabavku novih, ali
beskorisnih oklopljenih vozila)", navodi se u zaključcima.

Najavljuje se i da će "MUP već slijedećeg tjedna pokrenuti proceduru izmjena i dopuna Zakona o privatnoj zaštiti, kojima će se omogućiti formiranje 'zaštitarske komore', na koju će biti prenesena većina javno-pravnih ovlasti iz domene zaštitarstva".

"Ulogu takve 'zaštitarske komore' preuzet će Hrvatski ceh zaštitara (HCZ). Naziv će ostati isti, ali će se HCZ preoblikovati u strukovnu komoru poput odvjetničke komore, liječničke, stomatološke, veterinarske i sl. te će dobiti javno-pravne ovlasti".

"U nadležnosti HCZ bit će, uz ostalo, i definiranje kvalitete
zaštitarskih usluga i minimalnih uvjeta za ostvarenje te kvalitete (tj. minimalnih cijena zaštitarskih usluga), ali i izdavanje, te oduzimanje dozvola za obavljanje zaštitarske djelatnosti / poslova".

"Predmetne izmjene i dopune Zakona o privatnoj zaštiti imaju se donijeti, po hitnom postupku, na zasjedanju Hrvatskog Sabora u svibnju 2007.", ističe se u zaključcima.

"Do donošenja predmetnih izmjena i dopuna Zakona o privatnoj zaštiti, održavat će se redovite tjedne konzultacije i sastanci između predstavnika MUP-a i RSRH, uz posredovanje HCZ-a", ističe se u zaključcima te dodaje da "za vrijeme poštivanja gore navedenih uvjeta i rokova, Republički sindikat radnika Hrvatske odgađa svoj prosvjed".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene