Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afrička svinjska kuga

Vremena je sve manje, svinjogojci očajni: "Mislim da je tu jednostavno bitka izgubljena"

Aktualno Galerija Veterinar Veterinar Foto: Dnevnik Nove TV Svinja - 1 Svinja - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Svinja - 2 Svinja - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Svinja - 3 Galerija 1/4 >>
Afrička svinjska kuga pojavila se u još jednom mjestu u Brodsko-posavskoj županiji. Istodobno, Ministarstvo poljoprivrede do srijede mora uvjeriti Europsku komisiju da bolest drži pod kontrolom i dostaviti joj plan prema kojemu će u samo mjesec dana eutanazirati čak 50.000 svinja.

Dezobarijera, ograda, čvrsti objekt i zaštitna mreža, Ištvan je poslušao veterinare i podigao zaštitu. 

"Kaže, gospon Bočkai, 'Vi imate već dosta dobar objekt, samo trebate tu spužvu i tu stavite mrežu'", rekao je Ištvan Bočkai.

Izbjegao je preventivnu eutanaziju, ali ne i trošak. 

"Došao mladić i pošpricao kobajage, sekunda dva s nekim sredstvom kao ja krumpir i zlatice i ispiše sve i gospon Bočkai platite 60 eura", istaknuo je Bočkai. 

Pročitajte i ovo prof. Mirko Bilandžić, Filozofski fakultet Zagreb Za Dnevnik Nove TV Stručnjak o sigurnosnim prijetnjama: "Europa je i dosad bila meta islamističkog terorizma"

U županiji s najviše svinja u zemlji kategorizaciju je podiglo 2500 gospodarstava. Uvjeti su jednostavniji ako je svinja manje, ako ih je više, traži se i tuš.

"Osječko-baranjska županija je napravila program sufinanciranja kategorizacije i rekategorizacije gospodarstava iz kategorije 2 u kategoriju 3 gdje mi sufinanciramo 60 posto iznosa svih troškova", poručio je Romeo Jukić, pročelnik za poljoprivredu Osječko-baranjske županije. 

Sve svinje iz nulte, prve i druge kategorije, iz zona ograničenja u dvije najistočnije županije, do 20. studenog moraju biti zaklane. Uvjet je to Europske komisije ako Hrvatska za mjesec dana želi vratiti promet svježim mesom. Prema procjenama, radi se o 50.000 svinja.

"Ako uzmemo da je to negdje 1500 svinja na dnevnoj bazi puta 140 kilograma, to je 210 tona. Može li Agroproteinka uz sav svoj posao svaki dan još preuzeti 210-220 tona eutanaziranih svinja? Mislim da će se tada začepiti grlo", izjavio je Antun Golubović, predsjednik za svinjogojstvo u HPK. 

Pročitajte i ovo Kaos u Saboru - 31 KAOS U VISOKOM DOMU Premijer ponovno govorio u Saboru: "Vidjeli smo opstrukciju, destrukciju i izljeve mržnje"

Svinjogojci sumnjaju da se u kratkom roku može usmrtiti 50.000 tisuća životinja, jer je za eutanaziju i klanje oko 70.000 svinja trebalo četiri mjeseca. Nema ni dogovora s onima koji bi posao trebali obaviti.

Klaoničari s kojima je razgovarala ekipa Dnevnika Nove TV nisu željeli stati pred kameru, ali su objasnili kako osim problema s kapacitetima postoji i problem s financiranjem. Naime, sada im se nudi 12 eura, kada plate troškove prijevoza ostane im svega sedam eura po jednoj svinji, što je daleko ispod tržišne cijene, donosi reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić

Vremena je sve manje. 

"S tri sela, s dvije općine otišlo je na tri županije.. Mislim da je tu jednostavno bitka izgubljena", rekao je Golubović. 

Rok za dostavu plana Europskoj komisiji istječe u srijedu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene