Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tužna godišnjica

"Za taj zločin još nitko nije odgovarao": Milanović se prisjetio osmero hrvatske djece ubijene u Vitezu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Zoran Milanović prisjetio se u petak masakra nad osmero hrvatske djece koja su na današnji dan 10. lipnja 1993. u Vitezu u središnjoj Bosni poginula od projektila ispaljenog s položaja Armije BiH i upozorio kako za taj zločin još nitko nije odgovarao.

"Razorna granata prekinula je osam nevinih života. Za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini jedan je to od najtužnijih događaja u novijoj povijesti, zločin za koji nitko nije odgovarao", naveo je hrvatski predsjednik na svom profilu na Twitteru.

Pročitajte i ovo Vojska - 2 DOZNAJE DNEVNIK NOVE TV Pripadnici Armije BiH na hrvatskom teritoriju počinili zločine za vrijeme Oluje? "Znamo za nekoliko incidenata..:"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatski državljanin iz Beograda U srpskim logorima iživljavao se na Hrvatima: Na granici uhićen zbog ratnog zločina

Najmlađa žrtva zločina koji se dogodio u predvečerje 10. lipnja 1993. godine bila je devetogodišnja Augustina Grebenar, a tada je poginuo i njezin 12-godišnji brat Velimir te još šestero djece, brat i sestra Milan i Sanja Garić, Dragan Ramljak, Dražen Čečura, Boris Antičević i Sanja Križanović.

Oni su izašli iz skloništa igrati se na košarkaškom terenu jer je dan ranije bilo potpisano primirje Armije BiH i Hrvatskoga vijeća obrane.

Tada je iznenada ispaljen minobacački projektil s položaja Armije BiH koji je pao na samo igralište. Od eksplozije petero djece je odmah preminulo, a još troje u bolnici, dok je šestero pretrpjelo teške tjelesne ozljede.

Tijekom dana u Vitezu je služena misa te je položeno cvijeće i zapaljene svijeće kod spomenika Osmice u središtu toga grada.

Za ovaj zločin do danas nitko nije procesuiran. Tužiteljstvo BiH još uvijek vodi istragu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene