Obavijesti Video Pretražite Navigacija
šokantna statistika

"Mentalno stanje nacije nije dobro": Nastavio se crni niz teških ubojstava u Hrvatskoj u prvoj polovici godine

Aktualno Galerija Sin ubio majku u Španskom - 1 Sin ubio majku u Španskom - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sin ubio majku u Španskom - 3 Sin ubio majku u Španskom - 3 Foto: DNEVNIK.hr Sin ubio majku u Španskom - 4 Sin ubio majku u Španskom - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sin ubio majku u Španskom - 2 Galerija 1/4 >>
U zagrebačkom naselju Špansko usred noći sin je ubio majku. Nastavak je to crnog niza od početka godine tijekom koje je 13 ljudi skončalo život nasilnim putem.

U tišini sparne noći najprije se čula prepirka, a potom muk. Uskoro je pred zgradu stigla policija. Prizor koji su zatekli na mjestu ubojstva, doznaje Dnevnik Nove TV, bio je stravičan.

"Šokiralo me dosta. Poznam dečka, bio je dobar i baš me šokiralo. Bio je bolestan, vidjelo se da ima psihičkih problema, ali bio je drag. Susjedi su u redu", rekla je za Dnevnik Nove TV susjeda Katica.

Noćašnjim ubojstvom nastavljen je crni niz teških ubojstava u prvoj polovici godine. Statistika je šokantna.

Pročitajte i ovo Krađa cvijeća - 3 kako spriječiti? Pojavila se potpuno nova vrsta lopova: "Nerazumljivo mi je da bi netko to radio"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OBJAVILA POLICIJA Pronađena 45-godišnjakinja koja je nestala na području Varaždina

Početkom godine sin je ubio roditelje u Puli.

U veljači su se dogodila tri teška zločina. U Splitu je žena ubijena na radnom mjestu od strane bivšeg partnera. U Rijeci je mladić usred bijela dana na smrt pretukao 67-godišnjakinju u kafiću,
a na Korčuli je sin ubio majku.

U ožujku je crni niz nastavljen dvostrukim ubojstvom u Pločama iz sulude osvete,a dan poslije muškarac je ubio partnericu u stanu u Zagrebu.

U Ivancu je u travnju policajac ubio kolegicu s kojom je bio u ljubavnoj vezi pa sebi presudio,a u Bistri je majka oduzela život djetetu, potom i sebi.

U svibnju je u Našicama 24-godišnjak ubio bivšu djevojku.

Ukupno je to 13 tragično ugašenih života.

Psihijatar Herman Vukušić istaknuo je za Dnevnik Nove TV kako ga to ne iznenađuje. "Govorili smo da će se to dogoditi", rekao je.

Psihijatar Vukušić smatra da mentalno stanje nacije nije dobro. To je, smatra, dijelom posljedica pandemije, ali više odraz trenutnih ekonomskih, društvenih i političkih prilika.

"Mi nismo ludi, ali smo izluđeni. Mi smo kao društvo podijeljeni po svim osnovama. Dijelimo se na političkim, vjerskim i svim razinama. To ima velikog utjecaja na labilnost socijalne psihe, nepovjerenje u institucije. Kad se to dogodi onda uvijek, kao zakon spojenih posuda, imate porast nasilja", pojasnio je psihijatar Vukušić.

Pročitajte i ovo Očevid u Španskom nakon ubojstva - 2 sin ubio majku? FOTO Policija objavila detalje užasa u Španskom: 28-godišnjak ubio članicu obitelji

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna u Zadru Napao ženu pa pobjegao: Policija u potrazi za napadačem

Jednako zabrinjavajuća je činjenica da je od 13 nabrojanih žrtava, čak osam žena.

"S jedne strane imamo nijekanja prava i kršenja zakona po pitanju reporoduktivnih prava. S druge strane, prve žrtve su slabiji, žene i djeca. U nezadovoljstvima i previranjima, psihičkim stanjima najlakše je na najslabije", kazala je za Dnevnik Nove TV Sanja Sarnavka, aktivistica za ljudska prava.

Problem očito postoji i ne smije ga se ignorirati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene