Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vrlo loša kvaliteta

Loš zrak i neugodan miris diljem Hrvatske: "Baš se pitam zašto ovih dana kad nije toliko hladno", "Bojim se za djecu, unuke..."

Loša kvaliteta zraka - 5
Loša kvaliteta zraka - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Loša kvaliteta zraka - 1 Loša kvaliteta zraka - 1 Foto: DNEVNIK.hr Loša kvaliteta zraka - 2 Loša kvaliteta zraka - 2 Foto: DNEVNIK.hr Loša kvaliteta zraka - 3 Loša kvaliteta zraka - 3 Foto: DNEVNIK.hr Loša kvaliteta zraka - 4 Loša kvaliteta zraka - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Loša kvaliteta zraka - 5 Galerija 1/5 >>
Mjerne postaje pokazuju da je kvaliteta zraka u većem dijelu zemlje vrlo, pa čak i izrazito loša. Osim lošeg zraka Zagrepčane dodatno brine i neugodan miris koji se širi pojedinim dijelovima grada.

U Zagrebu se posljednjih nekoliko dana udiše izrazito loš zrak. Vrijednost lebdećih čestica u zraku posljednjih dana je dvaput veća od normalnih te iznosi oko 60.

"Ja sam u Novom Zagrebu, osjeti se dosta. Bojim se za sebe, djecu, unučad i sve ostale", kaže Zvonko iz Zagreba.

Promet i industrija utječu na rast onečišćenja, no utječe i sezona grijanja, a svemu pridonose i vremenski uvjeti.

"U zimsko je vrijeme porast lebdećih čestica pm 2,5 i pm 10. Te su koncentracije iznad vrijednosti koje su preporučene. Maksimalne vrijednosti išle su i preko 150, ali to se događa u ovo vrijeme, pripisuje se grijanju i meteorološkim prilikama. Kratkotrajna izloženost ne bi trebala ostaviti posljedice", poručuje epidemiolog Ante Cvitković, ravnatelj NZJZ-a Brodsko-posavske županije.

Pročitajte i ovo Sanacija tramvajske naponske mreže Stanje sanirano oko 18:30 Tramvaji ne voze centrom Zagreba: Kod Glavnog kolodvora oštećena je naponska mreža

Osim Zagrepčana, zrak vrlo loše kvalitete ovih dana udišu i stanovnici Siska, Kutine, Slavonskog Broda i Koprivnice. Nešto je bolje, ali također loše - u Puli i Osijeku. Brođani su na to već naviknuti.

"Nismo primijetili jer ne idemo toliko van ovih dana, i baš se pitam zašto ovih dana kad nije toliko hladno, kažu, lože ljudi i to", kaže stanovnica Slavonskog Broda, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Dina Ćevid.

Osim poznatih otrovnih čestica Zagrepčane muči i smrad. Dio ih se žali na neugodan miris, a jedna Zagrepčanka i na zdravstvene tegobe.

"Vrlo neugodan miris na razrjeđivač ili petrolej, tako otprilike. Bila je mučnina i glavobolja, svi smo to osjećali", kazala je stanovnica Zagreba i dodala kako je dobila savjet da ne boravi u kući dok je taj miris tako prisutan.

Iz Grada kažu da se radi se o mirisu iz kanalizacijskog sustava.

"Izmjerena je plinska atmosfera i ustanovljena je koncentracija onečišćenja ispod dopuštene granice. Za svaki slučaj pristupilo se provjetravanju i ispiranju dijela kanalskog sustava navedenog područja. Korisnik usluge koji je izazvao onečišćenje bit će poznat nakon nalaza inspekcije", priopćili su iz Grada Zagreba.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik James O'Brien Dodik vrijeđao pomoćnika državnog odvjetnika SAD-a: "On je bio jedno obično piskaralo. Ne znam što se ovo događa s Amerikom."

Iz Državnog Inspektorata kažu kako su uzorci uzeti te da će rezultati nalaza biti poznati sljedeći tjedan.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene