Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nakon teške nesreće

Zahvat koji ne postoji u medicinskoj literaturi: Hrvatski liječnici spasili nogu medicinskoj sestri, ponovno je prohodala

Liječnici KBC-a Sestre milosrdnice spasili nogu Martine Dir (Foto: Dnevnik.hr)
Liječnici KBC-a Sestre milosrdnice spasili nogu Martine Dir (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Liječnici KBC-a Sestre milosrdnice spasili nogu Martine Dir (Foto: Dnevnik.hr) Liječnici KBC-a Sestre milosrdnice spasili nogu Martine Dir (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Martina Dir (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Martina Dir (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Martina Dir (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Martina Dir (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Martina Dir (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/4 >>
Martina Dir u automobilskoj nesreći pretrpjela je teške ozljede noge. Dio bedrene kosti u potpunosti joj je izašao iz noge, ali liječnici su bili ustrajni u namjeri da je spase.

Liječnici KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu odradili su veliki i čudesan zadatak i pacijentici, Martini Dir spasili nogu u nevjerojatnim uvjetima.

Ova mlada medicinska sestra pretrpjela je teške ozljede u automobilskoj nesreći pri čemu joj je dio bedrene kosti u potpunosti izašao iz noge. Liječnici su bili odlučni spasiti joj nogu te su kost 10 dana držali u banci tkiva, dekontaminirali je, a zatim je u kompleksnoj operaciji dugoj 11 sati vratili na mjesto.

Martina je danas dobro, miče prstima, počela je i hodati, a pod posebnim motrenjem bit će sljedećih 6 mjeseci. Zahvat koji su obavili hrvatski liječnici ne postoji u medicinskoj literaturi.

Pročitajte i ovo Operacija, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Uspjeh riječkih liječnika Na Hitnu došao s rukom u vrećici, sada opet miče prstima: "Presretan sam, jedva čekam vratiti se na posao"

"Samo sam se u jednom trenutku nesreće probudila i vidjela to sve kako mi je ispala kost. I ponovno pala u šok. Znala sam da je velika ozljeda, ali ne baš toliko. Ni sad nisam toliko svjesna kolika je ta ozljeda bila... I riskantno i opasno", kazala je pacijentica Martina Dir.

"Mihovil Čuljak koji mi je spasio život. Znam da je rekao 'budi uz mene i nemoj me napuštati', da mi je svezao nogu i držao mi kost sve dok nije došla Hitna pomoć“, rekla je Dir.

Ova 24-godišnjakinja prvo je prevezena u zadarsku bolnicu, a zatim helikopterom MORH-a u Zagreb i KBC Sestre Milosrdnice. Ondje ju je primio doktor Dinko Vidović.

"U posebnoj, recimo to tako, vrećici ili kontejneru bila je njezina bedrena kost, koja se, hajmo tako reći, kotrljala po automobilu u kojem je doživjela nesreću. Cijeli dio kosti nedostaje, bio je vani. Problem te kosti je naime da je izbačena iz cirkulacije i ona je praktički mrtva“, objasnio je Dinko Vidović, specijalist ortopedije i traumatologije.

Nogu je odlučio oživjeti. U vinogradskoj bolnici pohranili su kost u banci tkiva, dok ne razrade plan. Nakon 10 dana krenula je operacija koja je trajala 11 sati. Da bi oživjeli kost, uzeli su dio kosti s druge noge.

"To smo uzeli iz druge noge, lisnu kost, koja se sa svojim krvnim žilama spojila sa žilama pacijentice“, rekao je Vidović.

Nakon mjesec dana Martina hoda pomoću hodalice i miče prstima.

"Nisam uopće razmišljala o amputaciji. Vjerovala sam da će sve biti dobro. Znala sam da je velika ozljeda, ali nisam baš da je toliko. Nisam ni sad svjesna kolika je ta ozljeda bila“, kaže Martina.

No svjesna je da su doktor Vidović i cijeli tim napravili veliki posao. Još će je 6 mjeseci intenzivno pratiti jer su moguće i komplikacije. Slijedi dugotrajan oporavak.

"I morat ću u toplice poslije bolnice i sve. Tako da koliko god je potrebno da ponovno stanem na nogu“, kaže Dir koja je sigurna da će se to i dogoditi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene