Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nije znala za probleme?

Predsjednica o nabavci izraelskih F-16: "Inzistiram da dobijemo što smo dogovorili"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Republike, Kolinda Grabar-Kitarović, rekla je da je razgovarala s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom o zrakoplovima F-16 za Hrvatsku

Kolinda Grabar-Kitarović je potvrdila novinarima da je razgovarala s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom o problemima oko kupovine izraelskih borbenih zrakoplova F-16, dodajući da nije znala za probleme oko dozvole za koju se Izrael obvezao ishoditi od SAD-a za prodaju svojih zrakoplova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve se ispituje Pet izraelskih jedinica odgovorno za teška kršenja ljudskih prava prije Gaze, ali to neće utjecati na prodaju američkog oružja tim jedinicama Benjamin Netanyahu Nakon napada VIDEO Netanyahu obećao moćnu osvetu: "Izrael će doprijeti do svakog mjesta gdje se skriva Hamas"

Kaže da je jednom prilikom podsjetila Netanyahua i američkog predsjednika Donalda Trumpa da Hrvatska to čeka. Tada je to, kaže, shvaćala kao birokratski postupak od kojeg ni SAD nisu imune. 

"Tad se nisu očitovali ni jedan ni drugi ni o čemu niti smo znali. Rekao mi je sam premijer da ni on nije znao da su postojali neki problemi. O tome sam i ja saznala dva tjedna kasnije", rekla je Grabar-Kitarović, dodajući da Hrvatska na to ne može utjecati jer je riječ o tehničkim pregovorima SAD-a i Izraela. Dodala je i kako još uvijek očekuje neke detalje od veleposlanstva SAD-a u Zagrebu, no s njihovim veleposlanikom Robertom Kohorstom razovarala je u utorak. 

"Sinoć sam pitala veleposlanika i iz razgovora zaključujem da u ovom slučaju, obzirom da je riječ o ogromnom poslu koji će odrediti nacionalnu sigurnost, a i budućnost Oružanih snaga RH... Naravno, riječ je o ogromnim novcima, i zato treba postupati transparentno i odgovorno. Mislim da je u ovoj situaciji bolje ići temeljito u tom procesu nego ga okončati na brzinu. Jer apsolutno inzistiram da Hrvatska dobije ono što smo dogovorili i po cijeni po kojoj je to dogovoreno. U konačnici je, naravno, odluka na Vladi. Ali koliko sam čula od veleposlanika ovaj postupak bi mogao potrajati još koji tjedan. Koliko točno ne znam", kaže Grabar-Kitarović.

Ponovila je da je izraelska ponuda, od četiri koje je Hrvatska razmatrala, bila "daleko najbolja u svim svojim elementima". Postupak oko nabavke zrakoplova vodilo je Ministarstvo obrane, a ona je, kaže, tu i tamo bila izvješćivana o nekim elementima "uključujući od strane Amerikanaca da oni žele da budemo svi sigurni da Hrvatska u konačnici neće platiti bilo kakve dodatne novce za cijeli ovaj posao sa zrakoplovima".

Dodala je da je svojevremeno bilo otpora prema zadržavanju borbenog zrakoplovstva jer se smatra da to nije jedna od sposobnosti koje bi Hrvatskoj trebale. "Međutim, riječ je o suverenoj odluci, to su Amerikanci prihvatili i Hrvatska je političkim konsenzusom odlučila zadržati borbeno zrakoplovstvo. Dakle, bilo je pitanje najbolje ponude. Vidjet ćemo što će se dalje odvijati", kaže predsjednica.

Aktualno Prije nego ozbiljno krene u politiku, Antonija je svima pokazala dekolte: Hoće li ona biti najseksi političarka? Antonija Šola (FOTO: Zarko Basic/PIXSELL) Antonija Šola (FOTO: Zarko Basic/PIXSELL) Antonija Šola (FOTO: Zarko Basic/PIXSELL) Antonija Šola (FOTO: Zarko Basic/PIXSELL) Antonija Šola (FOTO: Zarko Basic/PIXSELL) Antonija Šola (FOTO: Zarko Basic/PIXSELL) +0 Antonija Šola (FOTO: Zarko Basic/PIXSELL) Celebrity Prije nego ozbiljno krene u politiku, Antonija je svima pokazala dekolte: Hoće li ona biti najseksi političarka? 1/4 >>

Aktualno Neobična obitelj: Obojica vole istu ženu, no i dalje su bliski prijatelji Jason Momoa i Lenny Kravitz (Foto: Instagram) Jason Momoa i Lenny Kravitz (Foto: Instagram) Foto: Instagram Lisa Bonet (Foto: Getty) Lisa Bonet (Foto: Getty) Foto: Getty Zoe i Lenny Kravitz, Lisa Bonet (Foto: Getty Images) Zoe i Lenny Kravitz, Lisa Bonet (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images +0 Lisa Bonet i Jason Momoa (Foto: Getty) Celebrity Neobična obitelj: Obojica vole istu ženu, no i dalje su bliski prijatelji 1/4 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene