Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dosadni insekti

Kako prepoznati je li vas ugrizla baš stjenica? Stručnjaci savjetuju kako si pomoći ako vas napadnu

Stjenice
Stjenice Foto: Getty Images
Stjenice grizu kožu kako bi se hranile krvlju, a stara odjeća i rabljeni namještaj jedni su od brojnih načina da u svoj dom unesete najezdu stjenica.

Panika oko najezde stjenica prvi put se proširila prošlog mjeseca u Parizu kada su putnici prijavili da su sićušna stvorenja uočili u hotelima i javnom prijevozu. Britanci su također izvijestili o priljevu stjenica.

Stanovnici Marseillea bacali su madrace na ulice u očajničkom pokušaju da se riješe ovih stvorenja.

Timovi za kontrolu štetočina tvrde da je većina poziva građana lažna uzbuna, pri čemu su uočena druga stvorenja sličnog izgleda, a ne stjenice.

Pročitajte i ovo Umirovljenica (Ilustracija: Getty) nacionalna naknada Dobra vijest za tisuće starijih građana: Uskoro na račune sjeda 120 eura, pogledajte imate li uvjete

Kako izgledaju ugrizi stjenica?

Stjenice su crvenkastosmeđe boje, veličine sjemenke jabuke ili 4 do 5 mm duljine i bez krila sa šest nogu. Skrivaju se u najmanjim pukotinama namještaja poput uzglavlja kreveta, što ih čini vrlo teškim za uočavanje.

Obično se pojavljuju kao crvene brazde ili natečene kvržice u skupinama od tri do pet ugriza, prenosi Daily Mail

Ugrizi se često uočavaju ujutro na područjima koja su izložena tijekom spavanja, poput lica, vrata i ruku. Međutim, ugrizi se ne vide kod svih i mogu proći dani dok se ne pojave.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik ročište u Sarajevu Cirkus optuženika Dodika na sudu: "Ne mogu ustati, bole me leđa. Ne razumijem optužnicu. Zašto nema zastave RS-a?"

Što upotrijebiti protiv ugriza?

Liječnici preporučuju hidrokortizonsku kremu i antihistaminike za ublažavanje svrbeža, kao i držanje hladne, vlažne krpe protiv ugriza.

Ako imate jaku reakciju na ugriz, razgovarajte sa svojim ljekarnikom ili liječnikom opće prakse.

Neki ljudi imaju tešku alergijsku reakciju koja može uključivati teški svrbež i mjehuriće

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene