Krumpir sadrži solanin, otrovni alkaloidni spoj koji služi kao prirodni pesticid, a koji je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krumpiru, navodi njemački Savezni institut za procjenu rizika.
Solanin ne samo da mijenja okus krumpira nego je i opasan za zdravlje.
U slučaju previše konzumiranja solanina mogu se javiti tegobe kao što su mučnina, bolovi u želucu, povraćanje i dijareja.
Institut savjetuje da se zbog toga izbjegava konzumacija jako zelenog, proklijalog ili smežuranog krumpira.
Međutim, krumpiru koji nije jako zahvaćen tim promjenama mogu se odstraniti klice i zeleni dijelovi i nakon toga se može sigurno konzumirati. (Hina)
Najčitanije
-
Bolno suočavanje
Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: "Reci mi gdje su njegove kosti! Pred mojim očima si ga odveo!"
-
Iz minute u minutu
HDZ-ov koalicijski partner poslao još jednu poruku DP-u: Problemi na vidiku ili priprema terena?
-
Rast kredita
Sad je pravi trenutak da se riješite minusa na računu, ali i zadužite: Presudno je da jedno imate na umu