Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kaos na ulicama

Pogubljen prvi prosvjednik osuđen na smrt: Obješen u zoru, zemljom bjesne novi nemiri

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
U Iranu je pogubljen prvi čovjek osuđen na smrt zbog sudjelovanja u prosvjedima koji potresaju zemlju.

Iran je objavio da je izvršena prva egzekucija prosvjednika uhićenog tijekom prosvjeda u toj zemlji. Mohsen Shekari obješen je u četvrtak ujutro, nakon što ga je Revolucionarni sud proglasio krivim zbog neprijateljstva protiv Boga. 

Pročitajte i ovo Zapovjednik Islamske revolucionarne garde Hosein Salami Upozorio Izrael Iran poručio da je operacija Iskreno obećanje gotova i da su gađali dvije mete Napad na Izrael iron dome VIDEO Koja je tajna Željezne kupole? Pogledajte kako funkcionira najbolja protuzračna obrana na svijetu

Državni mediji objavili su da je Shekari optužen kao izgrednik koji je blokirao glavnu teheransku ulicu 25. rujna te da je nožem ranio pripadnika paramilicije Basidž, javlja BBC

Međutim, aktivist za ljudska prava tvrdi da je Shekari osuđen nakon pokaznog sudskog procesa bez ikakvog zakonskog postupka.

 

 

Mahmood Amiry-Moghaddam, direktor nevladine organizacije Iran Human Rights (IHR), objavio je na Twitteru da bi egzekucije prosvjednika mogle postati svakodnevica ako se iranske vlasti ne suoče sa stvarnim međunarodnim posljedicama.

Iransko pravosuđe dosad je na smrt osudilo 11 osoba povezanih s prosvjedima, koji u toj zemlji traju od sredine rujna, a izbili su nakon što je moralna policija zatvorila Mashu Amini jer nije nosila hidžab. 

 

 

U prosvjedima, koji su se ponovo razbuktali tijekom noći u srijedu na četvrtak, dosad je ubijeno najmanje 475 prosvjednika, a utamničeno je 18.240 osoba, prema podacima Novinske agencije aktivista za ljudska prava (HRANA). Prema tim podacima, ubijen je 61 pripadnik sigurnosnih službi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene