Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otpad se zbrinjavao na propisan način

Inspekcije potvrdile da nema opasnosti u krugu Dina Petrokemije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koordinirani inspekcijski nadzor potvrdio je da ne postoji opasnost za radnike, stanovništvo i za imovinu u krugu postrojenja Dina Petrokemije u Omišlju i u okolici jer su kemikalije u ispravnom stanju, ispravno uskladištene i čuvane, odnosno da u sadašnjim okolnostima nisu opasne, priopćeno je danas iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

U nadzoru je kao važan propust utvrđeno neobnavljanje atesta za opremu pod tlakom i opremu za automatski nadzor.

Inspekcija zaštite okoliša utvrdila je je da se u prošloj i ovoj godini opasni i neopasni otpad zbrinjavao na propisani način, da tijekom pregleda otpada nije ni bilo, budući da nije bilo proizvodnih aktivnosti.

Inspektori Državnog inspektorata utvrdili su da je oprema pod tlakom, iako su joj istekle dozvole, u ispravnoj upotrebi te je izdala rješenje o obvezi obnavljanja dozvola i pokrenula prekršajni postupak. Inspektori nisu utvrdili da pri radu ima neposredne opasnosti za život ili zdravlje radnika i naložili su poslodavcu da u roku od 30 dana napravi reviziju procjene opasnosti u skladu s izmjenama u tehnološkom procesu, te je i u tom dijelu pokrenut prekršajni postupak.

Utvrđeno je da svi opasni mediji u praznim postrojenjima ne trebaju električnu energiju, osim vanjske rasvjete spremnika vinil-klorid monomera (VCM). Postrojenje VCM-a detaljno je obnovljeno 2009., a 2010. su ispitani oprema i električne instalacije u prostorima ugroženim eksplozijom, ali zbog nemogućnosti plaćanja, za to nije izdana isprava.

>> 'Nema indicija da je pogon DINA Petrokemije opasan za stanovništvo'

Vodopravna inspekcija Ministarstva poljoprivrede nije uočila promjene na vodi u uređajima koje bi upućivala na zagađenje, a sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja utvrdila je da su sve opasne kemikalije propisno uskladištene i čuvane. Svi djelatnici obavili su zdravstvene preglede i kvalificirani su za rukovanje opasnim kemikalijama, a osigurana je i propisana zaštitna oprema, odjeća i obuća.

Automatski sustavi nadzora su u funkciji, ali je pojedinoj opremi istekla atestna dokumentacija zbog čega je osoblje dobilo uputu o povremenom vizualnom nadzoru i o postupanju u slučaju nepravilnosti.

Protupožarna inspekcija Ministarstva unutarnjih poslova nije pronašla nedostatke u provođenju mjera zaštite od požara. Izvanredni koordinirani inspekcijski nadzor Dine počeo je 20. i završio 25. srpnja na zahtjev Ministarstva zaštite okoliša i prirode, a protupožarni nadzor obavljen je potkraj ožujka.

U priopćenju se ističe da su paralelno s time, stručne službe ministarstva obavile konzultacije s mjerodavnim tijelima, poznavateljima stanja sigurnosti u Dini i vanjskim stručnjacima za zaštitu okoliša, kako bi se potvrdilo da ljudi i imovina u krugu postrojenja i u okolici nisu u opasnosti te kako bi se preventivno napravio plan postupanja s opasnim tvarima.

Ministarstvo je analiziralo i moguće postupanje sa svakom kemikalijom u Dini. U nastavku se tako navodi da je, iako je Nadzorni odbor Dine neke kemikalije proglasio otpadom, u nadzoru utvrđeno da one to nisu, pa se i dalje smatraju sirovinama.

U statusu sirovine je 600 kg amonijaka, 4 tone tekućeg klora i 115 tona VCM-a, te su kemikalije ispravno uskladištene i čuvane, pa mogu postati opasne samo kao predmet namjernih kaznenih djela, zbog čega je MUP-u upućena preporuka za češće obilaženje područja tvornice.

Iz ministarstva ističu i da su razmotrene mogućnosti mogućeg postupanja s kemikalijama u slučaju namjerno izazvane izvanredne situacije , pa je utvrđeno da bi se poseban tretman u tom slučaju morao primijeniti za tekući klor, odnosno da bi se u tom slučaju kemikalije privremeno ili trajno zbrinule na drugoj lokaciji.

Također napominju da bi se, ako tržište ne iskaže interes za otkupom amonijaka, tekućeg klora i VCM-a, te kemikalije mogle zbrinuti kao otpad na lokaciji postrojenja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina Talijansko stanovništvo stari Podaci iz susjedstva Problem na hrvatskom pragu: Najmanji broj novorođene djece u posljednje 162 godine

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene