Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve skuplje

Porast troškova života nije zaobišao ni studente: Spašava ih jedna stvar

Aktualno Galerija Poskupio studentski život - 5 Poskupio studentski život - 5 Foto: DNEVNIK.hr Poskupio studentski život - 4 Poskupio studentski život - 4 Foto: DNEVNIK.hr Poskupio studentski život - 3 Poskupio studentski život - 3 Foto: DNEVNIK.hr Poskupio studentski život - 2 Poskupio studentski život - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Poskupio studentski život - 1 Galerija 1/5 >>
Još od uvođenja eura, zatim inflacije, Hrvati svjedoče kako život postaje sve skuplji. Poskupljenja nisu zaobišla nikoga, pa je tako i studentski život poskupio. No od početka godine, za studente koji uz fakultet i rade, poslodavac će morati plaćati minimalno, gotovo jedan euro više po satu rada.

Više od 150.000 hrvatskih studenata, suočilo se s poskupljenjima što je velik udarac za njihov, skromni studentski život.

Neki se ipak s poskupljenjima nose lakše nego drugi, pogotovo kada je riječ o najvećem trošku.

"Dom je super, on se po redovnoj cijeni plaća 100 eura i smatram da je to dobra stvar", rekao je Ilijan Čarapović.

"Mene stan dosta izađe pošto nisam u domu. S režijama 250 eura", poručila je Sara Šimunović.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zaustavili zlouporabu novca Njemačka uvela posebne kartice za migrante, neki nezadovoljni: "Ne želimo karticu, želimo gotovinu"

Alan je iz Slavonskog Broda došao u Osijek. Fitness koristi unutar suvremenog studentskog doma, kako bi smanjio troškove studija.

"Studentski život može biti dosta jeftiniji ako se koristimo iksicama", istaknuo je Alan Jukić.

A iksice se najviše koriste za drugi najveći izdatak - prehranu.

U studentskom restoranu možete objedovati i bez iksice. Ručak je stajao 5,70 eura, a s iksicom, stajao bi nešto manje od dva eura", donosi reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić.

Hrana u studentskim restoranima, ušteda je na kojoj su studenti zahvalni.

"Ja u pravilu idem oko četiri puta tjedno. Troškovi po obroku su oko euro i pol do dva. S obzirom na skupoću hrane generalno i na inflaciju, ovdje se stvarno može povoljno jesti i jako dobro", objasnio je Dorian Garac.

Neki studenti uz fakultet, moraju i raditi. I to najčešće kao telekomunikacijski operater ili konobar. A kako bi bili pošteno plaćeni, od početka godine na snazi je zakon koji poslodavcu nalaže da za studentski radni sat, mora platiti gotovo euro više nego lani.

"Ta satnica za ovu godinu iznosi 5,25 eura. Prošle godine, ta satnica bila je 4,38 eura", istaknuo je Tihomir Milinović, pomoćnik ravnatelja Studentskog centra.

Pročitajte i ovo Uhićenje 46-godišnjaka odgovornog za ubojstvo brata - 21 Težak zločin Presudio starijem bratu: Ubojici iz Kule Norinske određen istražni zatvor

Može se zaraditi i učenjem.

"Primam općinsku stipendiju", napomenula je Lucija Vukić i dodala da joj je mjesečna potrošnja oko 200 eura. 

Uz sve navedene izdatke, studenti poskupljenja osjete i na mladenačkim iskušenjima izvan fakulteta.

"Ako želimo u neki klub izaći na piće ili u neki kafić, tu su već cijene naravno drugačije i tu nema popusta tako da je to svoj izazov", kazao je Jukić. 

"Dobro ajde noćni život ne, jer ne izlazim toliko, ali većinom ode bezveze na slatkiše, energetsko i cigarete", izjavio je Čarapović.

Kada završe fakultet, nadaju se naći posao u struci. Tada će naplatiti, sve današnje izdatke.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene