Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki dan za INA-u

INA u šopingu: Hrvatska naftna kompanija kupila udjel talijanskog Enija u plinskim poljima

Potpisivanje ugovora između INA-e i Enija (Foto: Pixell)
Potpisivanje ugovora između INA-e i Enija (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija Potpisivanje ugovora između INA-e i Enija (Foto: Pixell) Potpisivanje ugovora između INA-e i Enija (Foto: Pixell) Foto: Pixell +0 Zoltan Aldot (Foto: Pixell) Galerija 1/2 >>
INA je kupila udio talijanske kompanije Eni u plinskim poljima u sjevernom Jadranu.

INA je kupila Enijevu tvrtku Eni Croatia BV preko koje je talijanska energetska kompanija sudjelovala u zajedničkom projektu proizvodnje plina na hrvatskim eksploatacijskim područjima Sjeverni Jadran i Marica.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Osuo paljbu Milanović ponovno žestoko udario po Plenkoviću i HDZ-u: "Još nije odgovorio kako je nestalo 139 milijuna eura iz Ine" Bušenje Jadrana - 1 ODGOVOR NA PAD ISPORUKE Jadran kao rudnik plina? Ina planira izbušiti 11 novih bušotina. Još jedna zemlja ima isti odgovor na energetsku krizu

Plin s osam polja u Sjevernom Jadranu plasirat će se u plinski sustav Hrvatske, dok će se onaj s preostala dva polja na području Marica, koja plinovodima nisu spojena s Hrvatskom, prodavati Talijanima.

Potpisivanje ugovora između INA-e i Enija (Foto: Pixell) Zoltan Aldot (Foto: Pixell) Foto: Pixell

"Ova investicija dobar je korak u našim nastojanjima da povećamo domaću proizvodnju, a za značajniji rast svojih rezervi spremni smo i za akvizicije u inozemstvu,“ rekao je Zoltán Aldot, predsjednik Uprave INA-e prilikom potpisivanja ugovora u Zagrebu.

INA će s novim eksploatacijskim poljima povećati svoje sigurne i vjerojatne rezerve za 4,3 milijuna barela ekvivalenata nafte (boe) i povećati proizvodnju ugljikovodika u 2018. za oko 2500 boe na dan, odnosno gotovo 380.000 m³ plina na dan, priopćlili su iz kompanije.

INA će početi samostalno upravljati eksploatacijskim područjima Sjeverni Jadran i Marica nakon ispunjenja svih ugovornih uvjeta, uključujući i odobrenja tijela za tržišno natjecanje, što se očekuje u sljedećim mjesecima, nakon čega će sav proizvedeni plin s eksploatacijskog područja Sjeverni Jadran biti usmjeravan prema opskrbnom sustavu Hrvatske. Proizvedeni plin s eksploatacijskog područja Marica nastavit će se transportirati prema Italiji s obzirom na to da to područje nije povezano s opskrbnim sustavom Hrvatske. INA i Eni zbog toga su potpisali Ugovor o prodaji plina s navedenih polja.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene